Jag flinade glatt åt den artikeln med "omkrets".
Inte för att jag gör så här, men ponera att jag skall göra älgkorv, pölsa eller något annat mumsigt. Tager 2 kg älgfärs urfrysen. Dvs rent kött.
Åtgärd: Jag fräser det i panna med teflon utan fett alternativt kokar massan. Efter fräsningen/kokningen, avrunnen torde kötthalten i före detta 2 kg köttfärs fortfarande vara den samma. Men ca 5 % lägre i vikt för att vattan har avgått. (Avgår även vid kokning). Dvs 100 % kött. Tänker man matematiskt fel så påstår man att x% på 1,9 kg är =2 kg. Dvs ca 105%.
Vem tusan hade företagens copywriter till mattelärare?
En bra Copywrite skall ha korrekthet, vara rolig och tilltalande. Alla som hanterar kött begriper att detta är ett vedertaget reklamskämt och vi stackare som inte begriper sifferleken och vet vad som händer med köttprodukter vid uppvärmning faller i farstun.
Inom idrotten talar man om 110%. Det går inte! Max 90". Men pulsen kan vara på 120 till 140. Kommer du upp i 100 % sä dör du. Och det gör tyvärr en del.
|