CITAT (Anna-Karin Lundberg @ 07-10-2011, 06:56)

Jag lagar inte så gärna mat, men nu har jag lagt gula ärtor i blöt för att koka ärtsoppa. Känner mig väldigt huslig! Jag har kokat egen ärtsoppa förr, för jag gillar ärtsoppa. Jag lagar det ungefär en gång vart fjärde år eller så...
OK, nu ligger ärtorna i blöt sen igår kväll och ska få ligga tills ikväll. Jag har bytt vatten några gånger, det ska visst vara bra. Jag brukar ha mer lök, timjan och mejram än vad som står på kartongen. Jag har en bit stekfläsk som ska i. Men nån som har något annat tips på hur det blir en "ovanligt god" ärtsoppa?
Den man köper färdig tycker jag är helt OK, den är ganska "grötig". När min mamma kokar blir det ofta väldigt vattnigt med hela ärtor som simmar runt. Vad gör hon för fel? Jag måste lära mig att bryta trenden i familjens felaktiga ärtsoppekok. På kartongen stod att man kunde ha i en bit ingefära, nån som testat det?
Tips och erfarenheter emottages tacksamt!
Jag rensar och sköljer ärtorna och blötlägger dem över natten i rikligt med vatten och 1 msk salt. På fm dagen efter häller jag bort vattnet, sköljer ett par ggr och fyller sedan på med vatten men bara drygt hälften av vad som anges på pkt. Koka upp, skumma och plocka allteftersom bort skal som flyter upp och fyll på med mer vattten om grytan blir för tjock. Ha gärna i en hel gul lök som får koka med tills det är dags att ha i rimmade fläsket som jag skurit smått.
Går utmärkt att frysa!
Tar strax ut en burk ur frysen till morgondagens middag.