Löv blir eg. väldigt fin kompostjord, fluffig och trevlig - men det tar tid om man har mest löv i komposten. Varva med annat, så mycket som möjligt, så får du en snabbare jord.
Enligt böckerna jag läser i gör man exvis i trädgårdslandet England gärna komposter som nästan uteslutande består av löv, man varvar med lite jord bara. Dem vänds ett par gånger om året och tar kanske 2-3 år innan det blivit riktig jord, men den jorden sägs vara den allra bästa för odling av det mesta, porös, lagom syre- och vattenhållande och fin på alla sätt.
Själv täcker jag mina grönsaksland med bland annat en massa löv på hösten - det får ligga på hela vintern. På så sätt får man ett skyddande lager som gör att tjälen inte går ned så djupt/snabbt, och därmed jobbar daggmaskarna längre. Det blir finfin jord. På våren skrapar man bort denna täckning för att värma upp jorden före sådd. Då har det mesta brutits ned faktiskt. Resten lägger jag i kompost.
|