Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > tabell för kalkmängd, höja från t ex 6 till 7
          andersh
          Inlägg 22-10-2004, 22:35
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 69
          Medlem sedan:
          09-01-2004
          Medlem nr: 2 668



          Finns det någon tabell för hur stor giva som skall ges för att höja jordens ph t ex 1 enhet från t ex 6 till ph 7? Hur stor mängd är lagom per m2?

          Vid sådd av t ex vitlök är det då klokt att lägga givan redan vid sådd på hösten?
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Tapio
          Inlägg 30-10-2004, 17:41
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 1 400
          Medlem sedan:
          05-10-2003
          Medlem nr: 2 402



          Halaj!

          Får tacka kattgräs och Maria R för era försök att bringa klarhet i detta.
          Jag skall utveckla mina frågor.

          Följande har jag klippt ut ur http://www.vattenspecialistenevk.se/:
          ALKALINITET, HCO3: Alkalinitet är ett mått på vattnets buffrande förmåga och har tillsammans med pH och hårdhet betydelse för vattnets metallangripande egenskaper. Ju högre alkalinitet desto större är vattnets förmåga att stå emot försurning. Alkaliniteten bör överstiga 60 mg/l för att undvika korrosion på ledningar. För att höja en låg alkalinitet monteras ett avsyrningsfilter

          Många gör som kattgräs: använder ordet Alkalinitet som en synonym för basiskhet. Jag tror att även kemiböckerna gör det. Enligt ovan så är inte basisk och alkalin alls samma sak! Kan tyckas vara petitesser, men om man skall diskutera något vad det än månde vara så måste man ju vara överens om terminologin!
          Så hur ligger det till egentligen?

          Ännu värre (saxat från Nationalencyklopedin):
          buffert (eng. buffer 'stötdämpare', av buff 'stöta', 'slå'), inom kemi ämnen som upplösta ger lösningen egenskapen att dess surhetsgrad (protonkoncentration, pH-värde) är i det närmaste okänslig för utspädning och endast långsamt ändras vid tillsats av syror eller baser. Som buffert fungerar en blandning av en syra och dess korresponderande bas, t.ex. ättiksyra och acetatjon. För en given totalkoncentration uppnås största buffertverkan då halterna av syran och basen är lika. Protonkoncentrationen är då lika med ¤syrakonstanten. Buffertinnehållet i våra insjöar och därmed deras känslighet för surt nedfall är starkt varierande. Biologiska processer är normalt mycket känsliga för variationer i surhetsgraden. Blod och andra kroppsvätskor innehåller ett antal buffertämnen.

          Put that in your pipe and smoke it!
          Det är ungefär här som min hjärna går i baklås, och det var här mina undersökningar tog stopp sist när jag flöjtade runt med dom där mätstickorna.
          Man har alltså både en syra och en bas i samma lösning.
          Men varför reagerar dom inte med varandra och bildar vatten?
          Och om man nu har t.ex. 10 enheter H+ och 10 enheter OH- och till detta tillsätter 1 enhet syra, H+ så måste ju 1 enhet OH- åtgå till att neutralisera syran. Kvar blir 10 enheter H+ och 9 enheter OH-. Visst borde blandningen bli sur då?

          //T
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 06-08-2025, 20:36
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon