Halaj!
Får tacka kattgräs och Maria R för era försök att bringa klarhet i detta.
Jag skall utveckla mina frågor.
Följande har jag klippt ut ur
http://www.vattenspecialistenevk.se/:ALKALINITET, HCO3: Alkalinitet är ett mått på vattnets buffrande förmåga och har tillsammans med pH och hårdhet betydelse för vattnets metallangripande egenskaper. Ju högre alkalinitet desto större är vattnets förmåga att stå emot försurning. Alkaliniteten bör överstiga 60 mg/l för att undvika korrosion på ledningar. För att höja en låg alkalinitet monteras ett avsyrningsfilter
Många gör som kattgräs: använder ordet Alkalinitet som en synonym för basiskhet. Jag tror att även kemiböckerna gör det. Enligt ovan så är inte basisk och alkalin alls samma sak! Kan tyckas vara petitesser, men om man skall diskutera något vad det än månde vara så måste man ju vara överens om terminologin!
Så hur ligger det till egentligen?
Ännu värre (saxat från Nationalencyklopedin):
buffert (eng. buffer 'stötdämpare', av buff 'stöta', 'slå'), inom kemi ämnen som upplösta ger lösningen egenskapen att dess surhetsgrad (protonkoncentration, pH-värde) är i det närmaste okänslig för utspädning och endast långsamt ändras vid tillsats av syror eller baser. Som buffert fungerar en blandning av en syra och dess korresponderande bas, t.ex. ättiksyra och acetatjon. För en given totalkoncentration uppnås största buffertverkan då halterna av syran och basen är lika. Protonkoncentrationen är då lika med ¤syrakonstanten. Buffertinnehållet i våra insjöar och därmed deras känslighet för surt nedfall är starkt varierande. Biologiska processer är normalt mycket känsliga för variationer i surhetsgraden. Blod och andra kroppsvätskor innehåller ett antal buffertämnen.
Put that in your pipe and smoke it!
Det är ungefär här som min hjärna går i baklås, och det var här mina undersökningar tog stopp sist när jag flöjtade runt med dom där mätstickorna.
Man har alltså både en syra och en bas i samma lösning.
Men varför reagerar dom inte med varandra och bildar vatten?
Och om man nu har t.ex. 10 enheter H+ och 10 enheter OH- och till detta tillsätter 1 enhet syra, H+ så måste ju 1 enhet OH- åtgå till att neutralisera syran. Kvar blir 10 enheter H+ och 9 enheter OH-. Visst borde blandningen bli sur då?
//T