Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Småkakor
          Myosotis
          Inlägg 15-10-2008, 18:52
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 19 798
          Medlem sedan:
          30-09-2007
          Medlem nr: 12 674



          Det är långt till jul, men Tobb ville ha recept på småkakor, jag lägger dem här i stället för i småpratsavdelningen. Kanske jag orkar skriva några till sen när julen närmar sig.

          Tyska pepparkakor
          (mjuka, tjockare och mycket godare än de svenska)

          250 g honung
          250 g socker
          1 paket pepparkakskryddor*
          65 g malda mandlar (kan uteslutas om man är allergisk)
          65 g suckad
          3 ägg
          750 g mjöl
          15 g pottaska
          10 g hjorthornssalt

          * bestående av
          5g pomeransskal
          3g citronskal
          3g kanel
          2g nejlikor
          2g stjärnanis
          2g ingefära
          2g muskot
          1g kardemumma


          Värm honung och socker i en kastrull. Låt svalna. Blanda i mandel, suckad och ägg samt mjölet med kryddorna. Samtidigt med det sista mjölet ska pottaskan och hjorthornssaltet, utrörda i litet ljummet vatten eller rosvatten, blandas i. Degen ska nu vila 1 – 2 dagar.
          Kan kavlas ut mycket tunt och är perfekt att ta ut med kakformar. (för säkerhets skull länkarna en gång till: Formina, Kakburken)

          180° mitt i ugnen ca. 10 min.?
          Om man vill kan man pensla på smält choklad på de svalnade kakorna och dekorera med halva mandlar.



          Valnötskakor

          250 g mjöl
          150 g potatismjöl
          1 ägg
          1 ägggula
          150 g socker
          200 g smör
          150 g malen valnöt
          2½ tsk vaniljsocker

          Blanda allt till en deg och låt vila i kylskåpet i minst 2 timmar. Kavla inte ut alltför tunt så kakorna inte går sönder sen.

          200° högt upp i ugnen, ca. 10 min.

          Om man vill kan man göra en kaffeglasyr: Lös upp lite pulverkaffe i en kopp med mjölk, rör i florsocker till önskad konsistens, pensla på kakorna och strö över lite kaffepulver.

          Redigerat av Myosotis: 16-10-2008, 19:17


          --------------------
          Det ska gå.

           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Eva i Skåne
          Inlägg 11-12-2011, 14:23
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 24 744
          Medlem sedan:
          03-11-2002
          Medlem nr: 110



          Absolut Myo biggrin.gif

          Nötkringlor ca 30st 200grader, ca 10min

          1dl malda nötkärnor
          2½dl mjöl
          3/4 dl socker
          1 äggula
          125 g smör

          Blanda ihopa till en deg, rulla tunna längder och forma till kringlor
          När kakorna är bakade och svalnat lite vänd dom i strösocker




          Mandelsnittar (japaner enl originalreceptet) ca 70st 150grader, 20-25min

          350g mjöl
          150g socker
          100g skållad och hackad mandel
          1 tsk vaniljsocker
          1krm hjorhornsalt
          300g smör
          garnering: 1 äggvita,, 1 påse mandelflagor

          Blanda ihopa till en del, rulla sex rullar i längd med en plåt (3 på varje plåt)
          Platta till längderna lite, pensla med äggvita och strö över mandelflagor
          Längderna behöver bakas till de får färg annars blir de lätt mjuka i mitten
          När de svalnat lite skär i ca 3cm-bitar på snedden.



          Julstjärnor, ca 150-200st 200grader, ca 5min

          200g socker
          450g mjöl
          2 ägg
          100g smör
          1½ tsk bikarbonat och bakpulver tillsammans
          Garnering: äggvita och färgad strössel (eller nötkross)


          Blanda ihopa till en deg. Detta blir en tung stabbig deg som är svår att få ihopa (ev kan man minska en aning på mjölet, men inte mycket), men när den fått vila (ev över natten) är den smidig att kavla och lätt att ta ut kakor med stjärnform eller valfri form smile.gif. Kavla ut tunt (som till vanliga pepparkakor), flytta till plåt och pensla med äggvita, strö lite strössel mitt på varje kaka
          Kakorna ska få lätt färg för att vara färdigbakade




          Spröda chokladstjärnor, ca 150st 200grader, 6-7min

          2½dl socker
          6dl mjöl
          200g smör
          1 ägg
          ½dl kakao
          ½tsk vaniljsocker
          garnering: äggvita, pärlsocker, hackad nötter/mandel

          Blanda ihopa till en deg. Låt den stå svalt minst några timmar.
          Kavla ut tunt, tag ut med stjärna eller annat mått, pensla med äggvita och strö över nöt/pärlsockerblandning



          Mandelskorpor, ca 40st 200grader, 15min + torkning

          120g socker
          80g smör
          225g mjöl
          3tsk bakpulver
          2 ägg
          100g hackad oskållad mandel

          Forma till tre längder på en plåt, pensla med äggvita
          Bakas till längderna fått färg, Låt svalna lite, skär i skivor och bred ut på plåten. Låt torka på svag värme (50 grader några timmar)



           
          Citera

          Inlägg i den här tråden
          Myosotis   Småkakor   15-10-2008, 18:52
          Myosotis   [b]Kanelstjärnor [size=1](tycker jag personligen i...   15-10-2008, 19:34
          Klint   [u]Aretikakor [size=1](uppkallade efter vår grekis...   01-02-2012, 20:15
          Klint   Fast jag är inte övertygad,när jag fetmarkerade bl...   03-02-2012, 22:26
          Myosotis   Nu är det dags för adventsbakandet. Igår förberedd...   05-12-2008, 10:33
          Myosotis   Dags för julkakorna igen, lyfter upp tråden.   30-11-2009, 09:56
          zissi   Småkaksbakdagen :) det var ett helt nytt ord för...   30-11-2009, 15:01
          Myosotis   Eva i Skåne, skulle du kunna tänka dig att skriva ...   09-12-2011, 12:02
          Överbölingen   Småkakor i all ära. (Kallas "krus" i Jäm...   10-12-2011, 17:53
          Myosotis   Nötkringlor De blev lite för platta, jag borde no...   26-12-2012, 17:37
          Myosotis   :w00t: Oj det var många recept på en gång! :...   11-12-2011, 17:01
          Myosotis   Havremandelkakor 250g havregryn 250g malda mandla...   12-12-2011, 13:20
          Eva i Skåne   Är det skalade mandlar i havremandelkakorna?   17-12-2011, 14:20
          Myosotis   nej, jag skalar dem inte, inbillar mig att det bli...   17-12-2011, 17:07
          Eva i Skåne   nej, jag skalar dem inte, inbillar mig att det bli...   17-12-2011, 17:35
          EKLO   nej, orange är ett svårt ord att böja, men översät...   01-02-2012, 21:06
          Kryddan03   nej, orange är ett svårt ord att böja, men översät...   01-02-2012, 22:06
          Myosotis   Kanderade pomeransskal kallas för orangeat... Just...   26-12-2012, 17:13
          Elisabeth-Västkustkolonisten   Jag är inte helt säker, men jag tror snarare att o...   27-12-2012, 08:23
          Myosotis   "Zitronat" Är inte Zitronat = suckat? S...   27-12-2012, 20:08
          Elisabeth-Västkustkolonisten   Är inte Zitronat = suckat? Kanske det....... Det...   28-12-2012, 07:29
          EKLO   Ha! se där, alltid lär man sig något på detta ...   02-02-2012, 08:42
          Kryddan03   Jag gick tillbaka till Myosotis inlägg just för at...   03-02-2012, 22:47
          Myosotis   [url=http://www.formina.se/]Formina Har ju beställ...   26-12-2012, 17:26
          Myosotis   Nämnde jag att jag har många pepparkaksformer? :w...   26-12-2012, 17:44
          Biggan_   Nämnde jag att jag har många pepparkaksformer? :w...   27-12-2012, 13:02
          ninnisky   Har inte bakat pepparkakor på flera år !! ...   26-12-2012, 19:00
          Myosotis   Oj! 25 sorter! Så många blir det inte här.   28-12-2012, 18:21


          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 01-09-2025, 03:26
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon