I södra europa är det ju mycket vanligt med laktos intolerans (man kan ju fråga sig om det egenligen är NORMALT att vuxna individer skall kunna dricka mjölk?!). Andra ersättningar för mjölk är tex sojamjölk och havremjölk. Problemen med mandelmjölk är ju att många är allergiska mot nötter samt att det FÖRMODLIGEN innehåller ganska mycket fett?
Recept:
Mandelmjölk
Ett trevligt mjölksubstitut som har används flitigt över hela Europa under medeltiden. Testa det med semlor istf vanlig mjölk. Det är gott.
Ingred: Skalade mandlar, vatten (eller buljong eller vitt vin) och till efterrätter lite socker eller honung
Finmal mandlarna. Dessa kan nu förvaras lufttätt i en kyl eller frys. När du behöver mandelmjölk så blandar du ¼ kopp av mandelmjölet med 1 kopp vatten eller buljong (beroende vad det skall användas till). Om du vill kan du koka det med låg temperatur.
Om du vill kan de laga mandelmjölken en dag i förväg och förvara den i ett kylskåp över natten.
Mald mandel ingår som ensild ingrediens i massor av rätter, så det är inte helt dumt att ha lite färdigmald mandel hemma när man väntar sig att laga sådana rätter. Att mala mandel kan ju vara en ganska tidsödande procedur.
http://bil.nordmark.org/juneborg/arts/junemat1.htm