Ett bra grundmått är att göra bäddarna 1,20 meter breda, på så sätt når man att rensa och skörda från båda håll, utan att gå i odlingarna. Sedan kan landen vara precis hur långa som helst.
Jordgubbar, smultron, sparris är ju bäddar du ska ha kvar med samma växter år efter år. Det ettåriga ska byta plats varje år, så att du inte riskerar sjukdomar och jorduttröttning etc. Men du behöver ju eg. inte ha strängt avskilda land för de olika grödorna, du kan i samma land växla odlingsrader mellan olika växter från år till år.
Vissa växter är ju mer näringskrävande än andra (kål, purjo tex) medan andra tillför kvävenäring till jorden (baljväxter som ärter och bönor). Därför är det en god idé att år två sätta näringskrävande där man året innan haft baljväxterna.
Med detta vill jag säga att din skiss kanske ändras om du tänker på att du inte bara ska odla under en enda säsong, utan ska få rotation över flera år? Där du t ex skissar de smala bäddarna åt störbönor, bör du kanske tänka om eftersom det verkar smart att ha kålen där kommande år?
Tänk på vad du gör av med mest - sallad kan man inte frysa in, frågan är alltså hur mycket yta som är rimlig att man behöver för det? Och för just sådana grödor är det också fiffigt att så med en månads mellanrum så att skördeklara plantor kommer över en längre tid.
Redigerat av EKLO: 01-01-2012, 14:24
|