Hej igen,
nu tänker jag nog ändå att du har glädje av att läsa på lite i roliga böcker om grönsaksodling (t ex Köksträdgården av Lena Israelsson).
En sak du bör tänka på är att en del av de fröer du köpt är rätt krångligt att odla upp från frö själv, enklare är onekligen att köpa plantor av t ex sparris, gräslök, smultron, jordgubbar - som ju alla är fleråriga. Läs på om sparris som också behöver lite särskilda odlingsförutsättningar med djupa bäddar och mkt sand, och som du inte kan skörda från förrän plantan är 3 år.
Också purjo är svårt att så från frö, du behöver starta dem redan i februari/mars och då måste du odla dem inne under lysrör för att få plantor att sätta ut på våren. Enklare är också där att köpa plantor att sätta ut. Och basilika är mkt värme- och vattenkrävande och kanske lättare att så och ha inomhus.
Grönkål, savoykål, bryssenkål och purjo har alla den fördelen att de kan stå kvar i landen över vintern och skördas hela tiden. Inte så dumt när man har trångt i frysar etc.
Utgå hela tiden från vad du själv mest brukar äta för grönsaker, anpassa efter det. Jag tycker ditt projekt verkar extremt stort om du inte redan har landen klara? Risken kan bli att du kroknar innan du fått i ordning allt detta, kanske bättre att statrta i mindre skala och bygga på år för år?
Redigerat av EKLO: 02-01-2012, 09:11
|