|
Det tror jag nog att de flesta vet...
Många metaller är livsviktiga för människor, växter och djur. I mycket små koncentrationer finns metaller med i den biologiska processen, de benämns essentiella. Dit hör t.ex. koppar där låga halter är nödvändig för att fotosyntesen skall fungera. Även krom tillhör den gruppen.
Men det finns även metaller som är icke essentiella - de saknar biologisk betydelse och är enbart giftiga. Dit hör t.ex. kvicksilver, bly och kadmium.
Men metaller i fel koncentration kan vara giftiga och eftersom de aldrig försvinner eller bryts ner sker en anrikning i näringskedjan hela tiden. Metallers giftighet beror i stor utsträckning på i vilken kemisk form metallen uppträder.
För många år sedan hade vi en debatt om hur farligt det var att använda aluminiumkastruller. Aluminium är den vanligaste metallen i jorden och i den form den uppträder i naturen kan den inte tas upp av växter och djur. Men sänks däremot pH värdet i marken omvandlas aluminiumföreningarna och kan bli skadliga.
Det går alltså bra att koka tevatten i en aluminiumkastrull men kokar man något surt, som saft t.ex. finns risk att metallen binds till organiska ämnen i saften och blir då biologiskt tillgänglig.
|