Skorstenens topp BÖR vara minst 1 meter över nock för att slippa röknedslag i kanal och hos grannar, men ibland bor man fel, i ett litet blåshål. Vad eldar du i ? Det ska ju bara ryka precis när man tänder och ca 5 - 10 min efter det. Vad jag förstår, så vet du hur man ska elda och sota, men annars kan man tänka sig följande frågor: För kort skorsten ? Fuktig ved ? Är kanalen separat från de andra hela vägen ? Dvs är den 20 cm i diameter hela vägen eller är det en slungskorsten ? Får kaminen/vedspisen tillräckligt insug av luft inomhus ? Kan rökkanalen vara för smal, kanske igensotad ? Är det en öppen spis, så kan kanalen också vara för trång, beroende på hur stor den öppna spisen är.
Jag tror att jag har en sån där skorstensfläkt, som fanns på bild innan, liggande nånstans. Ska se om jag hittar den. Jag kan, OM jag hittar den, ta med den till Åstebo, så kan du ta hem och testa ?
--------------------
Women and cats do as they please, men and dogs should relax and get used to the idea - Robert Heinlein
|