|
Bokashikomposering - någon som har testat? |
|
|
|
05-04-2011, 13:18
|
Medlem
Antal inlägg: 141
Medlem sedan: 15-03-2007
Medlem nr: 9 360

|
Jag har börjat läsa om bokashikompostering och det låter ju bra... Nja det är väl snarare så att det låter för bra och enkelt. När man läser bloggar och sånt om det är det som att läsa i en produktkatalog, allting är bara gyllene och problemen utelämnas.
Därför så skulle jag gärna villja höra från andra som testat! Jag skulle vilja höra om positiva och negativa reflektioner från några som hållit på något/några år utan att för den delen vara försäljare av varan.
Teoretiska dissningar av ideen undanbeder jag mig. Ja det låter för bra för att vara sant!
Edit: ville rätta stavfelet i rubriken, men det verkar inte gå :-(
Redigerat av evely: 08-04-2011, 09:43
|
|
|
|
|
 |
Svar
|
29-01-2012, 10:29
|
Medlem
Antal inlägg: 16
Medlem sedan: 27-01-2008
Medlem nr: 13 798

|
Hej! Jag brukar inte skriva i forumet, utan bara läsa. Men då kanske inte så många provat detta vill jag berätta om mina erfarenheter. Jag har också provat detta under ett år nu och är nöjd även om jag också tvekade innan. Men efter att läst igenom mycket insåg jag att det är logiskt. Det kan inte jämföras med vanlig kompost eftersom där går mycket förlorat av flera skäl. Bokashi är fermentering och odlar så att säga microlivet. På Fobo finns en bra artikel kring detta samt om EM (EM-A) som man också kan börja med. http://www.fobo.se/kunskap/miljo/effektivamikroorganismer.shtmlJag började som sagt med detta förra året och vad, som är vad, vet jag inte ännu, men växterna i trädgården och balkonglådor, krukor blommade som aldrig förr och min låda med blå petunior blommade ända fram till lucia! Så gjorde även mina Stjärnögon som är känsliga för frost. Det jag märkte var att det stod emot frost bättre. Rosorna har inte fått så mycket svartfläck, rost etc detta år. Om nu allt detta beror på kombinationen av jordförbättring med Bokashi samt EM-A återstår att se. Men jag har ingen annan förklaring. Det var i alla fall så härligt och man kände sig som en riktig proffsodlare  För mig tar det ganska lång tid att fylla en hink ca 3-4 veckor, och jag lägger i allt utan att hacka. På diskbänken står en burk med ett fat över där jag under dagen samlar ihop kaffefilter med sump, brödsmulor, grönsaksrester, bananskal osv. Sen tömmer jag den i bokashihinken på kvällen och strör över lite bokashiströ och så på med locket. Sen grävs innehållet ner lite här och var i rabatter och land. (Man måste inte ta hela hinken, utan göra delar av den.) Inga möss och råttor vad jag märkt. Den syrliga doften är nog mer repellerande än god för dem. Jag tappar regelbundet av lakvattnet och blandar i vattnet jag vattnar mina växter med. Tidigare köpte jag Biobact som är dyrt, men har slutat med det eftersom jag nu i princip har eget. (Inköp EM+melass ca 400:- och räcker till många liter koncentrerad EM-A.) I år ska jag exprimentera vidare. Alla frösådder ska först betas med EM-A och vatten. Sen ska frösådderna sprejas varje dag med detsamma. Ska bli spännande och se om det blir någon extra skjuts. EM-A gör jag i en petflaska. EM plus melass samt vatten blandas och ställs i skåpet ovanför kylen en vecka. Sen är det klart att använda. (Jag har även hällt det i vattenlåsen för att lösa upp samt att det sen går ut i slambrunnen och jobba vidare där.) Fler användningsområden ska testas. Försöker fasa ut så mycket kemiska saker som möjligt och vara mer varsam. Hoppas detta kan vara till mer hjälp. MVH Caroline Har försökt göra länken klickbar men vet inte hur man gör! Så ni får kopiera den och klistra in i webbläsaren.
Redigerat av Topsy: 29-01-2012, 10:48
|
|
|
|
Rihane
|
02-02-2012, 11:13
|
Gäster

|
CITAT (Topsy @ 29-01-2012, 10:29)  Hej! Jag brukar inte skriva i forumet, utan bara läsa. Men då kanske inte så många provat detta vill jag berätta om mina erfarenheter. Jag har också provat detta under ett år nu och är nöjd även om jag också tvekade innan. Men efter att läst igenom mycket insåg jag att det är logiskt. Det kan inte jämföras med vanlig kompost eftersom där går mycket förlorat av flera skäl. Bokashi är fermentering och odlar så att säga microlivet. På Fobo finns en bra artikel kring detta samt om EM (EM-A) som man också kan börja med. http://www.fobo.se/kunskap/miljo/effektivamikroorganismer.shtmlJag började som sagt med detta förra året och vad, som är vad, vet jag inte ännu, men växterna i trädgården och balkonglådor, krukor blommade som aldrig förr och min låda med blå petunior blommade ända fram till lucia! Så gjorde även mina Stjärnögon som är känsliga för frost. Det jag märkte var att det stod emot frost bättre. Rosorna har inte fått så mycket svartfläck, rost etc detta år. Om nu allt detta beror på kombinationen av jordförbättring med Bokashi samt EM-A återstår att se. Men jag har ingen annan förklaring. Det var i alla fall så härligt och man kände sig som en riktig proffsodlare  För mig tar det ganska lång tid att fylla en hink ca 3-4 veckor, och jag lägger i allt utan att hacka. På diskbänken står en burk med ett fat över där jag under dagen samlar ihop kaffefilter med sump, brödsmulor, grönsaksrester, bananskal osv. Sen tömmer jag den i bokashihinken på kvällen och strör över lite bokashiströ och så på med locket. Sen grävs innehållet ner lite här och var i rabatter och land. (Man måste inte ta hela hinken, utan göra delar av den.) Inga möss och råttor vad jag märkt. Den syrliga doften är nog mer repellerande än god för dem. Jag tappar regelbundet av lakvattnet och blandar i vattnet jag vattnar mina växter med. Tidigare köpte jag Biobact som är dyrt, men har slutat med det eftersom jag nu i princip har eget. (Inköp EM+melass ca 400:- och räcker till många liter koncentrerad EM-A.) I år ska jag exprimentera vidare. Alla frösådder ska först betas med EM-A och vatten. Sen ska frösådderna sprejas varje dag med detsamma. Ska bli spännande och se om det blir någon extra skjuts. EM-A gör jag i en petflaska. EM plus melass samt vatten blandas och ställs i skåpet ovanför kylen en vecka. Sen är det klart att använda. (Jag har även hällt det i vattenlåsen för att lösa upp samt att det sen går ut i slambrunnen och jobba vidare där.) Fler användningsområden ska testas. Försöker fasa ut så mycket kemiska saker som möjligt och vara mer varsam. Hoppas detta kan vara till mer hjälp. MVH Caroline Har försökt göra länken klickbar men vet inte hur man gör! Så ni får kopiera den och klistra in i webbläsaren. Tack för en jättefin länk.  Har läst både den artikeln och andra artiklar på hemsidan(ex den om genteknik) (Ett snäpp till höger om rutan med den gula smileyen finn en ruta med ett grönt plustecken i, mixtra lite med den så får du in länk)
|
|
|
|
Inlägg i den här tråden
evely Bokashikomposering - någon som har testat? 05-04-2011, 13:18 Crazy4Flowers Jag är också nyfiken.
Köpte kli och hällde i min k... 06-04-2011, 15:03 MissB Jag har hållt på i några månader, och jag är fräls... 07-04-2011, 14:50 evely Tack för att du berättar om dina bokashierfarenhet... 08-04-2011, 09:25 padde Hinken ser väldigt liten ut, ryms verkligen allt m... 08-04-2011, 10:14 MissB Man kan kompostera allt som går att äta. Äggskal k... 08-04-2011, 10:29 Crazy4Flowers Jag är jättesugen på att testa. Tror jag ska bestä... 08-04-2011, 16:34 MissB Det gör säkert ingen skada, men själva grejen med ... 09-04-2011, 20:24 evely Kul att du har kommit igång så bra!
Du skrive... 10-04-2011, 20:13 evely Jag kom på en till fråga förresten!
Hur blir ... 10-04-2011, 20:30 MissB Jorden blir väldigt fin och lucker om man haft til... 10-04-2011, 21:00 Bassam Hej
Det är inte mening att lägga kartonger och ti... 10-04-2011, 22:12 MissB Äggkartonger och tidningar är inte farliga och ful... 10-04-2011, 22:19 evely Så då är det likadant med strömaterial i bokashiko... 11-04-2011, 09:35 MissB Ja, precis, bara dagstidningar. Jag skulle inte ko... 11-04-2011, 11:44 Bassam Hej
Alla tidningar har farliga material eller hur... 11-04-2011, 17:50 evely Nu har jag beställt samma variant som du :-)
@Bas... 21-04-2011, 10:10 fvd Mycket intressant har aldrig hört talas om bokashi... 21-05-2011, 11:31 Crazy4Flowers Vad jag förstår så är det oftast baserat på kli me... 21-05-2011, 15:24 fvd Tusen tack för upplysningarna jag studerar vidare. 21-05-2011, 21:33 Taraxacum Nu blev jag intresserad. Har läst om detta förut, ... 23-05-2011, 19:17 MissB Ströet består av vetekli, melass och EM (Effektiva... 30-05-2011, 12:49 rosita Jag har läst om bokashi på hemsidan och även kolla... 30-05-2011, 21:18 evely eftersom ingen annan har svarat så svarar jag, tro... 11-06-2011, 09:20 Solstorm Jag har kikat runt lite på nätet och måste erkänna... 11-06-2011, 21:48 rosita Jag har nu köpt Bokashi-startset med 2 stora hinka... 12-06-2011, 08:36 Singoalla Jag är sugen på att börja med bokashi, hatar att s... 12-06-2011, 09:30 rosita Det blir jord på ca 4 veckor i alla fall under som... 12-06-2011, 10:58 Solstorm Hm, vanlig kompost, speciellt varmkompost bryts ju... 12-06-2011, 12:22 evely Jag fascineras av doften. Inte den syrliga doften ... 14-06-2011, 09:07 Gossen Ruda Beträffande tidningar så är nog det som står skriv... 20-06-2011, 13:09 Racemosa Jag har varit en hängiven komposterare ända tills ... 04-07-2011, 15:07 rosita Jag har fyllt första bokashihinken, haft den i rum... 13-07-2011, 12:42 evely Okej
Hink 1: tömde jag i ett gigantiskt odlingskä... 13-07-2011, 12:59 evely Vätskan ska spädas 100 ggr innan du använder den t... 13-07-2011, 13:14 *Stintan* Intressant läsning men jag fattar inte att ni har ... 13-07-2011, 16:02 Sarasl Låter jättespännande! Har haft möss i varmkomp... 16-07-2011, 18:53 Ally Ni som har nyligen börjat med bokashi, rosita och ... 26-08-2011, 23:16 Crazy4Flowers Går det åt så speciellt mycket bokashi spån? Man k... 27-08-2011, 08:32 Taraxacum Oj vad roligt att denna tråd lever.
Jag har fått ... 05-09-2011, 16:46 evely Okej uppdateringsdags
Ricinplantorna som växer ... 08-09-2011, 01:06 Ally Har du provat använda färdig jästa avfall istället... 15-09-2011, 22:13 rosita Jag har använt bokashi sedan början av juni och är... 16-09-2011, 07:16 Ally
Jag menade, har du provat lägga i "konserver... 17-09-2011, 23:45 rosita Jag menade, har du provat lägga i "konservera... 18-09-2011, 14:26 lilla mamma Jag blev frälst direkt.
Ingen lukt, inga flugor oc... 25-09-2011, 08:50 rosita Jag blev frälst direkt.
Ingen lukt, inga flugor oc... 29-09-2011, 08:56 lilla mamma Gud vad jag saknar min gamla trädgård! 29-09-2011, 15:42 soff Stötte på bokashi för några år sedan på en trädgår... 22-01-2012, 04:20 Ally Samma bekymmer för mig... Att behöva köpa strö hel... 25-01-2012, 23:36 rosita Samma bekymmer för mig... Att behöva köpa strö hel... 02-02-2012, 08:57 Rihane Glömde.
EM
Jag undrar om det är lättare att hante... 02-02-2012, 11:18 Topsy Ang EM finns massor av info på denna sida. Info EM... 02-02-2012, 11:44 Rihane Ang EM finns massor av info på denna sida. Info EM... 02-02-2012, 12:04 Topsy Jo jag vet, kände likadant och funderade länge och... 02-02-2012, 12:10 Rihane Har tittat lite mer på EM nu och tror att rent pra... 02-02-2012, 15:07 Ally
Milda vädret hade kanske betydelse i år, mina som... 05-02-2012, 01:08 Zzzleepy Det här verkar ju riktigt spännande. :)
Som nån s... 05-02-2012, 14:46 dregegni Det här verkar ju riktigt spännande. :)
Som nån s... 31-05-2014, 08:21 soff Fyllde min första hink för 3 dagar sedan! :D
... 13-02-2012, 05:26 Azur Så bokashikompostering är mjölksyrajäsning av köks... 13-02-2012, 11:13 evely Vilken fart denna tråden har tatt :-) Jättekul ju... 24-02-2012, 14:22 Racemosa Så roligt att bokashifermenteringen sprider sig... 27-02-2012, 23:04 Maj-Elén Hej, nu har jag läst hela denna tråden och beställ... 01-03-2012, 11:46 soff HJÄLP!!
Fyllde första hinken för några ve... 05-03-2012, 13:43 soff OK, ingen panik :) Ringde de på kombucha i säffle,... 05-03-2012, 14:10 Helen vid Ljungan Har just fyllt min första hink och ställt den på e... 05-03-2012, 20:23 Diabolique Åh vilken spännande tråd!
Jag är så sugen på a... 28-04-2012, 18:22 gräslig Jag sitter också och kikar lite på det här, och ha... 29-04-2012, 13:39 Ally Om du vill hålla ner kostnaderna, fråga bara efter... 29-04-2012, 20:46 gräslig Ah, just det. Verkar vettigt! Tackar, då ska j... 02-05-2012, 20:39 katah Alla ni jordfabrikörer!
Hur gick det?
Blev det... 09-06-2012, 23:36 rosita Fungerade det hela i växthuset över vintern?
Bahöv... 23-06-2012, 06:15 evely Jag har tyvärr inte så mycket info, vart på go väg... 22-06-2012, 15:47 Racemosa Hej Rosita! Trist att du haft problem med boka... 23-06-2012, 15:30 rosita Köpejord ovanpå. [i][b]Det går nog lika bra med tr... 24-06-2012, 07:07 Ally Rosita, jag hoppas att du inte ger upp!
Till ... 08-07-2012, 22:24 rosita Rosita, jag hoppas att du inte ger upp!
Till ... 09-07-2012, 05:48 Topsy Hej svejs!
För mig fungerar det fortfarande f... 19-07-2012, 20:48 Topsy Hej svejs!
För mig fungerar det fortfarande f... 22-08-2012, 21:14 kerstin z5-6 Tycker ni gör det väldigt svårt för er, varför bla... 07-08-2012, 23:47 rosita Tycker ni gör det väldigt svårt för er, varför bla... 08-08-2012, 06:18 Bassam Hej
Vi kan få kompost snabbt och har en lukt und... 08-08-2012, 19:27 merlin68 Istället för dyr bokashiströ går det jättebra att ... 09-08-2012, 10:44 rosita Istället för dyr bokashiströ går det jättebra att ... 09-08-2012, 11:47  merlin68 Hur mycket tror du att det behövs mellan varven i ... 09-08-2012, 12:03 Ally "surkål", funny!! Matavfall som ... 09-08-2012, 18:45 merlin68 Ally jag har jättestora komposter hemma. Mjölksyra... 09-08-2012, 18:57 Ally Ja så! Sorry, det visste inte jag. Värt att ... 09-08-2012, 20:04 merlin68 Ally, här kommer ett busenkelt grundrecept:
Hyvla ... 09-08-2012, 20:42 Ärtanpärtan hejsan,
Har med stort intresse följt denna tråd oc... 26-08-2012, 21:24 Schannalle Jag har också följt den här tråden ett tag och bes... 05-09-2012, 15:24 Ärtanpärtan Samma som för mig, men jag väntar på både hinkar o... 05-09-2012, 17:15 dregegni Bokashi är fantastiskt. Man tar tillvara allt sitt... 30-05-2014, 16:36 Anja V. Hej!
Ville bara tipsa om sidan www.greenfoot.... 04-06-2014, 14:30 Edwin Fungerar det med vätskan från hemgjord kefir? Jag ... 27-01-2015, 03:34 dregegni Fungerar det med vätskan från hemgjord kefir? Jag ... 04-03-2015, 20:11 Bassam Hej
Bokashi Kompost är: blandning av mikroorgan... 27-01-2015, 21:08
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|