Hej Gammelnalle, Jag tror inte du behöver läsa mer om detta, äppelfrön/kärnor är inga komplicerade sådder!
När var hur ska man trycka ned dem i jorden: När: Från det att äpplena mognar till dess att de sista frusit. Eller så spar du i en ask och trycker ned dem på våren. Var: I skuggiga lägen/lägen osm inte torkar ut, inte för gödslad jord, eller som vanliga sådder i såjord och kruka. Hur: Högst grobarhet får du om du pillar ut dem och låter dem torka. Går bra i ficka och plånbok också om ingen liten tändstisksask finns till hands. Torkningen tar bara någon halv dag, men kärnorna kan ligga rätt länge utan att förstöras (nästan lika länge som tomatfrön är min erfarfenhet, dvs årvis). 1 cm ned i marken räcker.
Nödvarianten är när man sitter på tåget/i bilen och inte kan pilla ut kärnorna. Då slänger man skrottarna i vägkanten på något ställe man tror att de kan gro, så långt ut från väg och räls som möjligt förstås. Djur äter skrottarna och lämnar förhoppningsvis kärnorna, som torkar, täcks av löv och gräs, trampas ned av ett djur - och gror.
Titta på områden intill järnvägar, stationsområden som har vildare partier ett äppelkast från väntkurerna, och framför allt på områden i skogar längs promenadstigarna. Där står guldglänsande lite slingriga stammar med grenar som har lite trubbiga tornar.
Detta är ofta frösådder av äpple.
Dessa kan man antingen njuta av som de är, eller tjoppa av och ympa in en kultursort på. Träden får en levnadskraft utan like, och blir bättre än de man köper i handeln.
--------------------
|