Många frågor, jag orkar ge synpunkt på en - den om Arborist och Grönt Kort som det frågas om.
Termen "arborist" används rätt olika i olika länder. Slår man i verken är en arborist en trädspecialist. I praktiken kallar sig många idag för arborister; - kommunanställda med lång träderfarenhet men inte certifiering - konsulter, träddiagnistiker med lång träderfarenhet men med allmän biologisk utbildning - elever som gått 2 års utbildning på Hvilan "Arboristutbildning" - klättrande arborister med sk ISA eller EAC-certifieringar (kan vara självstudier + prov eller 10 veckor i England, eller flera års utbildning + certifikat t ex) - trädfällare som tagit motorsågskörkort mm - folk utan utbildning, motorsågskort eller certifikat men som jobbar med träd
"Grönt Kort" är den enda certifiering som finns idag som är specifik för fruktträd. Det utfärdas av Riksförbundet Sveriges trädgårdar. Man kan tenta + göra praktiskt prov utan att ha gått en kurs, men det finns en enveckas kurs också. När jag gick den räckte det inte att gå bara kursen, man skulle ha förkunskaper och praktisk erfarenhet sedan tidigare. Nu vet jag inte vad som krävs, men jag vet att certifierade arborister, också de som jobbat i 25 år som klättrande, certifierade arborister går kursen som startar i mars i år.
Bara för att man är specialist på ett trädområde behöver man inte vara det på ett annat. En klättrande arborist behöver inte vara bra på fruktträdbeskärning till exempel. Och bara för att man de flesta sjukdomar som kan angripa fruktträd, behövber det inte innebär att man blir bra på att bedöma en ticka i en tall till exempel.
Ska man anlita en person för fruktträdsbeskärning: Begär att få se referensträd. Ett + är att man har Grönt Kort, men jag tycker inte det är ett måste. (Däremot är det underligt om man hållit på länge utan att ha det. Visserligen kostar certifikatet 17 000 eller liknande, men är man regelbunden beskärare tar man helt enkelt denna enda certifiering som finns! Och ett ISA eller EAC-certifikat räcker i n t e för att bli bra på fruktträd!) För fällning och diagnosticering: Begär referenser, F-skattebevis och försäkringar. För allt arbete i höga träd: Begär ISA eller EAC-certifieringar, F-skattebevis, försäkringar. Är det något mer man borde begära som jag glömt, Mike?
I det nybildade Sveriges Arboristförbund SAF håller vi på att bygga upp nya utbildningar och möjligheter för folk att certifiera sig på olika delar, liksom att hålla sina kunskaper uppdaterade.
--------------------
|