Min kompis var här går, vi skulle laga mat tillsammans. Jag hade köpt potatis som jag skulle skiva och göra potatisgratäg av. MEN, säger min kompis, du måste skala den! Jag tyckte potatisen såg så fin ut, slät och ljus med tunnt nästan genomskinligt skal. Skrubbade den, tänkte skiva den, förkoka och sen lägga i gratängen med skalet på. Min kompis påstod att den svenska potatisen hade gråmögel under skalet och därför måste skalas noga, för det var inte nyttigt att äta möglet. Hon skalade min skrubbade potatis och visade ett något mörkare område på en potatis, som ett litet "blåmärke" och sa att det var mögel, att det smakade illa och inte var nyttigt. Potatisen var inte annorlunda i sin struktur på något sätt, det var inget märke eller förändring utan bara lite blåtonat som ett blåmärke.
Jag är ingen "matlagare" och vet inte mycket om potatis, jag hade ALDRIG reagerat över det där lilla "blåmärket" utan trodde att potatis bara såg ut så. Hon drog med potatisskalaren några gånger över fläcken och den försvann när hon kom djupare in i potatisen.
Nu undrar jag bara vad ni andra anser om saken. Jag hade aldrig hört det, men är inte heller intresserad eller kunnig. Här på forumet finns ju många som har koll och jag har tidigare fått så bra råd på mina undringar!
--------------------
Anna-Karin Lundberg Min trädgård är mitt rike!
|