Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Mögel under skalet på potatis?, sant eller missförstånd?
          Anna-Karin Lundb...
          Inlägg 31-03-2012, 10:39
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 756
          Medlem sedan:
          05-03-2008
          Medlem nr: 14 406



          Min kompis var här går, vi skulle laga mat tillsammans. Jag hade köpt potatis som jag skulle skiva och göra potatisgratäg av. MEN, säger min kompis, du måste skala den!
          Jag tyckte potatisen såg så fin ut, slät och ljus med tunnt nästan genomskinligt skal. Skrubbade den, tänkte skiva den, förkoka och sen lägga i gratängen med skalet på. Min kompis påstod att den svenska potatisen hade gråmögel under skalet och därför måste skalas noga, för det var inte nyttigt att äta möglet. Hon skalade min skrubbade potatis och visade ett något mörkare område på en potatis, som ett litet "blåmärke" och sa att det var mögel, att det smakade illa och inte var nyttigt. Potatisen var inte annorlunda i sin struktur på något sätt, det var inget märke eller förändring utan bara lite blåtonat som ett blåmärke.

          Jag är ingen "matlagare" och vet inte mycket om potatis, jag hade ALDRIG reagerat över det där lilla "blåmärket" utan trodde att potatis bara såg ut så. Hon drog med potatisskalaren några gånger över fläcken och den försvann när hon kom djupare in i potatisen.

          Nu undrar jag bara vad ni andra anser om saken. Jag hade aldrig hört det, men är inte heller intresserad eller kunnig. Här på forumet finns ju många som har koll och jag har tidigare fått så bra råd på mina undringar!


          --------------------
          Anna-Karin Lundberg
          Min trädgård är mitt rike!
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Anna-Karin Lundb...
          Inlägg 01-04-2012, 07:10
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 756
          Medlem sedan:
          05-03-2008
          Medlem nr: 14 406



          Jag visste att jag skulle få råd av er här! När man står så där i köket och fixar och den ena har en bestämd uppfattning om en sak så är det lätt att bli osäker. Det kändes fel, men hon stod på sig och är en i övrigt mycket klok kvinna. Jag ville inte bråka om potatis, lät henne skala den men undrade ändå.

          Nu har ni givit mig lite ledtrådar och jag har läst mer på nätet. Bladmögel orsakar stora skador, men det är blasten som blir möglig och dör, därför växer inte potäterna. De kan få röta av detta, men då är de ju helt fördärvade, alla fattar att de är dåliga. Jag pratar om märkena som inte syns utanpå utan syns när man skalar. Och jag hittade en intressant sida som jag rekommenderar: http://www.livsmedelssverige.se/index.php
          Där sas att dessa märken var stötskador. Låter helt rimligt med tanke på hur potatis skördas, tvättas, sorteras och säljs. Och jag har också skrivit till min kompis och berättat detta och frågat om det verkar stämma, eller om hon har annan information.

          Jag hittade också olustig fakta om bladsmöglet: Endast 1% av svenska åkrar används för potatisodling, men 40% av all mögelgift används på den enda % jordyta. Potatis kan sprutas upp till 15 gånger på en sommar, urk. Och då förstår man vikten av den nya potatisen som just godkännts av jordbruksverket, den är genmodifierad och därigenom resistent mot bladmögel. Bra för odlarna och bra för miljön!


          --------------------
          Anna-Karin Lundberg
          Min trädgård är mitt rike!
           
          Citera
          Gunilla T
          Inlägg 01-04-2012, 08:15
          Länk hit: #3


          Gäster






          CITAT (Anna-Karin Lundberg @ 01-04-2012, 08:10) *
          Endast 1% av svenska åkrar används för potatisodling, men 40% av all mögelgift används på den enda % jordyta. Potatis kan sprutas upp till 15 gånger på en sommar, urk. Och då förstår man vikten av den nya potatisen som just godkännts av jordbruksverket, den är genmodifierad och därigenom resistent mot bladmögel. Bra för odlarna och bra för miljön!


          Hmm...det är sällan så svartvitt när det gäller biotekniska nyheter. Gissar att du menar Amflora potatisen som fått tillstånd att provodlas på några ställen i Sverige. Säkerhetsåtgärderna är rigorösa för att inte grödan skall riskera att spridas till omgivningen. Trots detta hittade man den otillåtna GMO potatisen Amadea i odlingarna och försöket fick avbrytas - jag har för mig att man brände allt utsäde.

          Min gissning är att jordbruksverket nu sagt ja till förnyade provodlingar.GMO grödor är det mest kontroversiella ämnet inom jordbruket idag - i Sverige, inom EU och i hela världen.

          http://www.kuriren.nu/nyheter/?articleid=5302445
           
          Citera

          Inlägg i den här tråden
          Anna-Karin Lundberg   Mögel under skalet på potatis?   31-03-2012, 10:39
          ingrids   Alltså - bladmögel blir brunröta, men brunröta ser...   31-03-2012, 15:15
          Eva i Skåne   Det låter långsökt Anna-Karin. Mögel under skalen ...   31-03-2012, 15:38
          *Stintan*   Det är inte mögel det är stötmärken av för hårdhän...   31-03-2012, 16:16
          Bassam   Hej Detta form av svamp skador kommer från Phytoph...   31-03-2012, 16:26
          *Stintan*   Bassam, blåmärkena är inte svamp/mögel! Frågan...   31-03-2012, 17:58
          Gossen Ruda   Låter toppen om man fått fram en bladmögelresisten...   01-04-2012, 08:50
          Gunilla T   Rädd??? ...man behöver inte vara rädd men sunt ske...   01-04-2012, 09:36
          Gossen Ruda   Jag tror att GMO-frågan behöver en ordentlig genom...   01-04-2012, 11:47
          mamamaggan   Ja du Gunilla T , varför håller vi på och manipule...   01-04-2012, 13:30
          skånepåg   Det mesta har sagt, potäten är en kraftvillig rot ...   01-04-2012, 13:49
          Peztis   För att återgå... Så här resonerar jag: * Är en ...   01-04-2012, 19:56
          Anna-Karin Lundberg   Nu har jag läst ännu lite mer om den där nya potat...   02-04-2012, 07:22
          skånepåg   Hehe du har rätt i lite, min pappa är en av de stö...   02-04-2012, 07:35
          Anders zon 1   Hehe du har rätt i lite, min pappa är en av de stö...   02-04-2012, 10:13
          *Stintan*   Hehe du har rätt i lite, min pappa är en av de stö...   02-04-2012, 13:02
          skånepåg   :confused: Mycket obegripligt svammel Vad är det...   02-04-2012, 13:28
          *Stintan*   Vad är det du inte fattar? Gav tips för olika hand...   02-04-2012, 15:40
          Anders zon 1   Vad är det du inte fattar? Gav tips för olika hand...   02-04-2012, 16:31
          Bassam   Hej Nya sorter på marknaden som utförs av skaparn...   02-04-2012, 11:35
          skånepåg   Ett bra tips, kan du inte känna smaken på allt oli...   02-04-2012, 19:33
          Peztis   För att återgå... Om man köper sharon eller persim...   08-04-2012, 19:31


          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 10-08-2025, 12:33
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon