Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Mögel under skalet på potatis?, sant eller missförstånd?
          Anna-Karin Lundb...
          Inlägg 31-03-2012, 10:39
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 756
          Medlem sedan:
          05-03-2008
          Medlem nr: 14 406



          Min kompis var här går, vi skulle laga mat tillsammans. Jag hade köpt potatis som jag skulle skiva och göra potatisgratäg av. MEN, säger min kompis, du måste skala den!
          Jag tyckte potatisen såg så fin ut, slät och ljus med tunnt nästan genomskinligt skal. Skrubbade den, tänkte skiva den, förkoka och sen lägga i gratängen med skalet på. Min kompis påstod att den svenska potatisen hade gråmögel under skalet och därför måste skalas noga, för det var inte nyttigt att äta möglet. Hon skalade min skrubbade potatis och visade ett något mörkare område på en potatis, som ett litet "blåmärke" och sa att det var mögel, att det smakade illa och inte var nyttigt. Potatisen var inte annorlunda i sin struktur på något sätt, det var inget märke eller förändring utan bara lite blåtonat som ett blåmärke.

          Jag är ingen "matlagare" och vet inte mycket om potatis, jag hade ALDRIG reagerat över det där lilla "blåmärket" utan trodde att potatis bara såg ut så. Hon drog med potatisskalaren några gånger över fläcken och den försvann när hon kom djupare in i potatisen.

          Nu undrar jag bara vad ni andra anser om saken. Jag hade aldrig hört det, men är inte heller intresserad eller kunnig. Här på forumet finns ju många som har koll och jag har tidigare fått så bra råd på mina undringar!


          --------------------
          Anna-Karin Lundberg
          Min trädgård är mitt rike!
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          skånepåg
          Inlägg 01-04-2012, 13:49
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 5 158
          Medlem sedan:
          18-02-2009
          Medlem nr: 21 199



          Det mesta har sagt, potäten är en kraftvillig rot så nästan det ända du behöver oroa dej för är gröna fläckar som kan uppkomma på vissa men det krävs en större konsumtion för att få dålig mage tongue.gif
          Och gmo har man delade meningar, det flesta forskningar är flera år gamla pågrund av misstag, nu har vi bättre genteknik och kan bromsa allt vad som heter, men det odlade köttet som kommer eller redan finns i sverige har man sina supsoektioner på, för att få bästa smak ska de ju vara uppväxta på bra och olika föda =)
          Precis som alla upptäckter så stöter man på problem, så mycket i bara maten som vi ätit i minst 10 år är genmodifierad =)

          Måste ju säga med att det är mer näring och vitaminer i skalet på potatisen än i hela potatisen, många gillar inte det skalet men det blir ju knaprigt och är halva matupplevelsen ^^


          --------------------
          Pjater-Zon 1-2
           
          Citera

          Inlägg i den här tråden
          Anna-Karin Lundberg   Mögel under skalet på potatis?   31-03-2012, 10:39
          ingrids   Alltså - bladmögel blir brunröta, men brunröta ser...   31-03-2012, 15:15
          Eva i Skåne   Det låter långsökt Anna-Karin. Mögel under skalen ...   31-03-2012, 15:38
          *Stintan*   Det är inte mögel det är stötmärken av för hårdhän...   31-03-2012, 16:16
          Bassam   Hej Detta form av svamp skador kommer från Phytoph...   31-03-2012, 16:26
          *Stintan*   Bassam, blåmärkena är inte svamp/mögel! Frågan...   31-03-2012, 17:58
          Anna-Karin Lundberg   Jag visste att jag skulle få råd av er här! Nä...   01-04-2012, 07:10
          Gunilla T   Endast 1% av svenska åkrar används för potatisodli...   01-04-2012, 08:15
          Gossen Ruda   Låter toppen om man fått fram en bladmögelresisten...   01-04-2012, 08:50
          Gunilla T   Rädd??? ...man behöver inte vara rädd men sunt ske...   01-04-2012, 09:36
          Gossen Ruda   Jag tror att GMO-frågan behöver en ordentlig genom...   01-04-2012, 11:47
          mamamaggan   Ja du Gunilla T , varför håller vi på och manipule...   01-04-2012, 13:30
          Peztis   För att återgå... Så här resonerar jag: * Är en ...   01-04-2012, 19:56
          Anna-Karin Lundberg   Nu har jag läst ännu lite mer om den där nya potat...   02-04-2012, 07:22
          skånepåg   Hehe du har rätt i lite, min pappa är en av de stö...   02-04-2012, 07:35
          Anders zon 1   Hehe du har rätt i lite, min pappa är en av de stö...   02-04-2012, 10:13
          *Stintan*   Hehe du har rätt i lite, min pappa är en av de stö...   02-04-2012, 13:02
          skånepåg   :confused: Mycket obegripligt svammel Vad är det...   02-04-2012, 13:28
          *Stintan*   Vad är det du inte fattar? Gav tips för olika hand...   02-04-2012, 15:40
          Anders zon 1   Vad är det du inte fattar? Gav tips för olika hand...   02-04-2012, 16:31
          Bassam   Hej Nya sorter på marknaden som utförs av skaparn...   02-04-2012, 11:35
          skånepåg   Ett bra tips, kan du inte känna smaken på allt oli...   02-04-2012, 19:33
          Peztis   För att återgå... Om man köper sharon eller persim...   08-04-2012, 19:31


          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 09-08-2025, 19:12
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon