Åh så himla roligt vi tycker det är att vi ska bli med växthus!! Men ojojoj så många frågor som väcks... vi är helt villrådiga och upplever lite kaos i tankarna. Vi behöver lite hjälp att reda ut frågetecknen! Syftet med vårt växthus är att odla, det vanliga som tomater i olika varianter, gurka, paprika, örter, mm mm... Ingen myshörna alltså. Däremot har vi en liten trädgård och växthuset blir en framträdande del oavsett storlek. Vi bor i nordvästra Storstockholm, gränsar mot Uppland, 300 m från Mälaren, zon 2.
1. Fabrikat - vi har kikat live på Willab Garden eftersom det är de som har utställning i Stockholmsområdet (finns det något annat vi missat?). Sedan har vi surfat på Hobbydrivhus, Hobbyväxthus, Classicum, Skånska Byggvaror och några mindre. Helst vill vi ha glasväggar och plasttak - och det begränsar oss och kan i något fall bli väldans dyrt så ev får vi överge det. Synd eftersom huset kommer bli rätt litet. Den eviga frågan, som vi läst alla svar om här på forumet, är om Willab är värt sina extrapengar? Hobbydrivhus erbjuder varianten med glas och plast kombinerat, då blir deras Rosendal mkt billigare än WB som bara har glas i ordinarie utförande. Sofiero blir något dyrare. Men hur stabilt och vilken kvalitet håller Hobbydrivhus? Kan vi nöja oss med det för vårt syfte?
2. Storlek - vi kommer sannolikt ställa huset i fullt solläge i princip, alt i lite skugga. Vi rymmer knappast något mer än 8 kvm. Rymmer man något i det, tycker ni som hållt på ett tag?
3. Odlingssätt - vi tänker ha större delen med plattbeläggning och kortväggen längst in med odlingsbädd direkt i marken. Tror vi. Vilket är enklast när det gäller grunden och arbetet i växthuset?
4. Grund - vi vet att det är gammal sjöbotten under huset, dvs lera. Boningshuset är väldigt mkt och djupt pålat. Hur långt ned är frostgränsen där vi bor? Och hur mkt jobb bör man lägga ned på grunden? Hur viktigt är det för ett så litet växthus? Vi läser om de som gräver 60-70 cm ned, lägger makadam, sand och plattar med maskin, osv osv... Det blir enorma massor som ska fraktas bort... och vi måste gå in via grannens tomt om vi ska in med maskiner etc - knappast så bra. Så hur skulle ni göra med de förutsättningarna?
edit - en fråga till: 5. Höjd på sidorna - WB erbjuder en förhöjd sida, 181 cm som standard, jämfört med övriga leverantörer som har från 145 cm. Hur "positivt" är detta och bör jag ha det som en av urvalskriterierna när jag ska välja hus?
Hrm ja det var de frågor vi brottas med just nu, hoppas på några kloka svar från er.
Redigerat av Anne Gisela: 23-04-2012, 13:05
--------------------
______________________________________ zon II
|