Jag var lite osäker på vilken kategori jag skulle ställa denna fråga i, men då det handlar om ätbara saker fick det bli här. Jag undrar över detta med tilläggsbelysning vintertid! Jag har tydligen nu under graviditeten då jag har ont och inte kan gräva i trädgården istället börjat köpa på mig en massa växter till uterummet!

tex fikon, citron, kalamondin (har även funderingar på ett litet (frukt?)träd av något slag). Och nu börjar jag fundera på vinterförvaringen.
Vi har ett stort hus med stor källare. Jag har inte mätt temperaturen i de olika rummen i källaren, men i matkällaren borde det vara enstaka plusgrader vintertid. Där är det helt mörkt. Jag vinterförvarade mina fikon där, men ser ännu inget liv i dem så något fel blev det nog.. Troligen för lite vatten. Det finns fler rum i källaren som är lite varmare men fortfarande svala, och med lite mer ljus. Jag ska mäta temperaturen i dessa rum i vinter, för just nu är det ju varmare i hela huset.
Om källarförvaringen inte blir bra så tänkte jag ha dem någonstans på bostadsplanet istället, då med tilläggsljus! Och här börjar tankarna vandra.. Hur många lysrör behövs till hur många plantor, hur vet man liksom? Hur mycket kostar det i drift att ha dessa lysrör igång, och hur många timmar och när varje dygn ska de vara tända?
Väldigt tacksam för alla tips!