Hallojsan,
Välkommen till en intressant hobby! Vattna igenom ordentligt och låt inget vatten ligga kvar på fatet efter de där 15-20 minuterna. Man kan även vattna på fatet och vänta tills växten sugit upp allt vatten, vilket som passar Dig bäst!
Torr jord kan ibland vara svår att se men efetr ett tag lär man sig......ett 'husmorstrix' är att sticka ner en kniv ( ätkniv) i kanten mellan krukan och jorden eller försiktigt i yttersta jordlagret emot kanten, stick ner hela bladet. Är det fuktigt så ser Du lite fukt på kniven. Ett annat trix är att känna på vikten av krukan, men då måste krukan vara rejält torr för att Du skall känna skillnaden, och är det en mindre kruka kan det vara svårt. Du kan också 'köra ner ett finger' och känna :-)) För avancerade övningar finns det fuktmätare men det är kanske inte dags ännu för en sådan även om det faller under kategorien 'mkt bra och användbar mackapär'!
Näringen kan Du dra ner på och helt sluta med nu när dte är vintenr, då vilar växten mer och efetrsom det finns sål lite ljus är det ingen mening med att 'driva den' via näringen. Man kan ge tillskottsbelysning men gödning är det först frågan om i Mars sisådär.
Man kan klippa och forma precis hur man vill - ett trick är att leta efter ett grenveck - klippa precis ovanför då kommer dte oftast nya skott i armvecket :-) det kan vara lite sämre med det nu under vintern.
Så got somm alla chilifrukter ( undantag finnes) är röda / orange när de är mogna. Det finns inget som heter övermoget, då torkar frukten bara på plantan.....mkt praktiskt. Eller ramlar av ....men oftast torkar den bara. Det finns specialsorter som blir bruna, eller vita när de är mogna men de är sällsynta. Oftast är frukten grön - kan gå igneom gult ( sällsynt) innan den blir röd/orange.
Hoppas Du blir lit eklokare,
Hälsar Ingrid
|