Odla.nu har en artikel om Nässelvatten, som är läsvärd.
NässelvattenDet här har jag saxat från Funbo plantskola:
"Nässelvatten är ett gödselmedel rikt på kväve samt innehåller kisel som stärker cellväggarna och gör dem motståndskraftigare mot svampsjukdomar.
Gör eget nässelvatten:
Lägg 1 kg färska växter till 10 l vatten.
Låt stå i 1 vecka
Späd till 10 % dvs 1 l nässelvatten till 10 l rent vaten.
Vattna eller spruta ut på växterna. Vallört och åkerfräken är också lämpliga växtslag att använda. För åkerfräken räcker det med 3 dygn.
Åkerfräken är mycket rikt på kisel.
Vallört är rikt på kalium.
Det går naturligtvis att blanda de tre växtslagen före användandet."
Vill man läsa mer om ekologisk odling är
Fobo-Förbundet för ekologisk-biologisk odling ett exempel av många.
FoboAtt spara nässelvatten över vintern är inte något som rekommenderas. Varken i frysen eller på annat sätt.
Däremot rekommenderas att man torkar nässlor för senare bruk.
Nässlor är inte bara bra för växterna, utan stärker också oss människor vid invärtes bruk(Nässelsoppa,som går utmärkt att göra på torkade nässlor, och te). Dessutom mår både hår och hud bra av nässeldekokt. Se här t ex.
Shenet Vill ni veta mer om nässelvatten finns det en uppsjö av artiklar om man Googlar på
nässelvatten
smiley_happy093.gif ( 4.81k )
Antal nedladdningar: 10