Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Sötflockel?, Odling o användning?
          Siv i Bollnäs
          Inlägg 11-06-2012, 17:41
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 365
          Medlem sedan:
          02-07-2003
          Medlem nr: 1 821



          Hej trädgårdsvänner!
          Min man har diabetes och får inte äta socker egentligen. Jag har därför köpt en fröpåse med Sötflockel, och sått den men jag vet inte så mycket om hur man gör sedan, trots att jag tittat på lika ställen på nätet...
          Plantorna är omskolade och är ganska små fortfarande, och jag undrar om man ska plantera om dom i stooora krukor i stil med tomater, när dom växt till sig. Dom är ju egentligen fleråriga men verkar knappast klara av att stå ute i zon 5 under vintern. Om man ska försöka övervintra dom i dessa stora krukor inomhus?
          Och hur använder man plantan? Kan man ta blad och torka dessa samt använda de smulade bladen direkt i t ex kaffekoppen eller när man lagar nån efterrätt e d. Dom verkar ju väldigt mycket sötare än vanligt socker (30 gånger, anges på ett ställe).
          Ämnet (steviosid) är tillåtet i USA sedan 1995, men här i Sverige är det förstås fortfarande under utredning.
          Finns det någon av er som har prövat denna växt och har lite erfarenhet av hur den funkar här?
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          katah
          Inlägg 12-06-2012, 14:11
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 1 834
          Medlem sedan:
          18-07-2004
          Medlem nr: 4 107



          Först grattis ,att du har fått sötflockeln = stevian att gro!

          Den är väldigt kinking att dra från frö.
          Men lätt att utöka från sticklingar, så om nu vill ha flera är det bara klippa 20 nya sticklingar nästa vår smile.gif

          Jag har odlat stevia under många och ibland sådda fröer ibland övervintrare.
          Jag planterar dom alltid ute i trädgården på sommaren och samlar sedan in på hösten till växthuset eller
          till vardagsrummet. Vardagrummet fungerar nog bäst.

          Den växer rätt sakta på våren, så ha tålamod.
          Om du skördar toppen kommer den att grena sig och du kan samla alla blad från en planta och den producerar nya på löpande band.
          Man måste nog vänta med skörden till augusti med dom nya plantorna och ev. bara toppa dom innan.

          De övervintrande plantor kan man börja skörda redan tidigt på våren, april-maj.

          Jag plockar bara bladen på en fat och placerar den ovanför kylen ett par dagar.
          Sedan är dom snustorra. Jag mortlar dom och häller genom en fin sil till en burk.


          Vi använder stevian till all bakning tex till egen glass.

          Man får prova sig fram. Vissa rätter räcker stevian gott och väl, man kan börja doseringen med
          1/4 eller 1/2 tsk till en kaka eller till 1 liter egen glass.
          Vi som kan använda även lite socker gör så här:
          om det står på receptet att man ska ha 2 dl socker, tar jag kanse 1msk socker och 1/2 tsk stevia.

          Den egenodlade gröna stevian är inte så stark som den som säljs som industriframmstält och är vitt, så man får dosera lite mer än vad som står tex. LCHF-kokböckerna.
          Men som sagt man får prova sig fram.
           
          Citera

          Inlägg i den här tråden
          Siv i Bollnäs   Sötflockel?   11-06-2012, 17:41
          ingrid fuxwall   Min planta såddes 2008 och mår fortfarande bra. De...   11-06-2012, 17:51
          Siv i Bollnäs   Hej Ingrid! Hur stor kruka står din planta i? ...   11-06-2012, 18:05
          Åsa, mälardalen zon 2   Min planta är runt 4år och den är krukväxt året ru...   11-06-2012, 18:16
          Siv i Bollnäs   Tack, Åsa, då tror jag ungefär hur jag ska göra me...   11-06-2012, 18:27
          malarmaster   stevia är godkänt för livsmedel även i sverige,fin...   12-06-2012, 18:35
          kerstinbern   stevia är godkänt för livsmedel även i sverige,fin...   08-01-2013, 11:31
          EKLO   Så intressant detta var att läsa - tack för era ti...   12-06-2012, 21:26
          ingrid fuxwall   Så intressant detta var att läsa - tack för era ti...   13-06-2012, 19:27
          flaxss   Inga problem med att odla den ute under sommaren o...   12-06-2012, 22:55
          EKLO   Tack Ingrid, verkar inte riktigt vara nån toppenid...   13-06-2012, 20:20
          katah   Jag har haft några plantor några år i växthuset so...   13-06-2012, 21:04
          RitRat   Någon skrev att Stevia-fröna är svåra att få till ...   13-06-2012, 21:43
          katah   Steviafröer ska sås så färska som möjligt. Så dina...   14-06-2012, 21:13
          RitRat   Jag har sått dem nu, återstår att se vad som hände...   19-06-2012, 22:42
          Åsa, mälardalen zon 2   Steviafrön är även ljusgroende och täcker man fröe...   20-06-2012, 05:57
          Sabina87   Ska så mina stevia frön så fort barnen har somnat ...   25-06-2012, 16:17
          Siv i Bollnäs   Vad roligt att min fråga gav upphov till så många ...   26-06-2012, 11:11
          Siv i Bollnäs   Jag kanske skulle tillägga att jag inte sådde mina...   26-06-2012, 11:25
          Ålgryte   Den här tråden gjorde mig nyfiken på Stevia men tå...   26-06-2012, 12:58


          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 17-10-2025, 14:46
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon