Jag brukar samla hela blomklasar och torka dem. Sen repar jag av de torra blommorna och sparar i glasburkar. Blommorna är perfekt krydda till alla möjliga bakverk: I sockerkaka, en tesked i smeten gör susen! Att strö lite på äppelkaka före gräddning ger fin smak, som en blandning av vanilj och bittermandel. En tesked räcker för en kakform, det är ganska starkt.
Av bladen har jag gjort örtsalt: 1 liter blad och 2 dl vanligt salt körs i mixer/matberedare till en tjock gröt. Kan behövas några maskedar vatten och rejäla skakningar av mixern för att få massan att "snurra". Massan torkas kruttorr på långpanna i varmluftsugn, 50 grader. Mixa igen och passera genom trådsil (om du vill ha helt jämnt salt).
Te av blommor + blad är gott. Inga recept behövs, bara repa och lägga i tekanna. Blir det för starkt, kan man späda med vatten.
--------------------
/// Ritva, med en trädgård i zon 5 i Sverige samt en i subtropiska Västafrika. Och mitt kostval är vegg.
|