Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Sockerärter, Kan de frysas?
          spacepingo
          Inlägg 20-07-2012, 19:15
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 299
          Medlem sedan:
          16-03-2008
          Medlem nr: 14 665



          Hej

          Kan man frysa sockerärter? Om man kan det måste de förvällas först och i så fall hur gör man?


          --------------------
          Mimmi

          Odlar i gränslandet mellan zon 2, 3 och 4
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          niggle
          Inlägg 20-07-2012, 23:23
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 459
          Medlem sedan:
          28-10-2009
          Medlem nr: 26 668



          Jag fryser mina utan att förvälla.
          Varför ska man förvälla?
          Jag fryser kål och broccoli också utan att förvälla.

          Jag tycker bara att det lätt blir överkokt och förlorar smak.
           
          Citera
          kerstinbern
          Inlägg 21-07-2012, 04:01
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 940
          Medlem sedan:
          23-04-2011
          Medlem nr: 42 015



          CITAT (niggle @ 20-07-2012, 23:23) *
          Jag fryser mina utan att förvälla.
          Varför ska man förvälla?
          Jag fryser kål och broccoli också utan att förvälla.

          Jag tycker bara att det lätt blir överkokt och förlorar smak.



          Så fort man har skördat något så omvandlas sockret i grönsakerna till stärkelse, det påverkar smaken negativt för många grönsaker. Det är extra viktigt för grönsaker som t ex ärtor, bönor och majs. Om man fryser dem så går visserligen de enzymatiska reaktionerna långsammare, men det blir definitivt bättre resultat om man stoppar alla enzymatiska reaktioner genom en mycket kort förvällning.

          När t ex ärtor skördas kommersiellt så har de extremt bråttom, skördetröskan töms och ärtorna skall mycket snabbt köras till fabriken för att sköljas, förvällas och snabbfrysas (det är viktigt att nedfrysningen också går fort, så att det inte bildas stora iskristaller).

          För att kyla snabbt efter förvällningen kan man lägga dem i isvatten.
           
          Citera
          niggle
          Inlägg 21-07-2012, 09:55
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 459
          Medlem sedan:
          28-10-2009
          Medlem nr: 26 668



          CITAT (kerstinbern @ 21-07-2012, 05:01) *
          Så fort man har skördat något så omvandlas sockret i grönsakerna till stärkelse, det påverkar smaken negativt för många grönsaker. Det är extra viktigt för grönsaker som t ex ärtor, bönor och majs. Om man fryser dem så går visserligen de enzymatiska reaktionerna långsammare, men det blir definitivt bättre resultat om man stoppar alla enzymatiska reaktioner genom en mycket kort förvällning.

          När t ex ärtor skördas kommersiellt så har de extremt bråttom, skördetröskan töms och ärtorna skall mycket snabbt köras till fabriken för att sköljas, förvällas och snabbfrysas (det är viktigt att nedfrysningen också går fort, så att det inte bildas stora iskristaller).

          För att kyla snabbt efter förvällningen kan man lägga dem i isvatten.

          Jag ska prova.
          Jag hade majs tidigare och frös in utan förvällning, med lyckat resultat.

          Vad sägs om broccoli, då?
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 07-08-2025, 06:13
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon