"surkål", funny!! Matavfall som är färdigjäst luktar som surkål, men är inte
lika med surkål!!
har du provat göra surdeg med att blanda mjöl med surkål också?
Man behöver egentligen inte fortsätta köpa bokashiströ efter man har kommit igång, jag här testat att använda färdigjäst matavfall varvat med färsk matavfall, istället för strö.
Samma princip som att göra mer surdeg från surdeg eller mer yogourt från yogourt.
Jag har köpt ett 2-kg paket bokashiströ i november förra året för 150:-, påsen kommer att räcka ca 2 månader till. Med tre hinkar skulle jag kunna vara "självsörjande", men det är ju inte lika smidigt, vet inte om det är värt besväret att spara 150:- om året ... men för principens skull :-)
Det jag gillar är att det blir jord så fort... 2-veckors jäsning, och ca 2 veckor blandat med jord.
Min vanlig kompost tar minst 6 månader.... Men jag kan inte "skörda" lite kompost då och då, inte på ett smidigt sätt i alla fall.