Ally, här kommer ett busenkelt grundrecept:
Hyvla vitkål (rödkål, lök, rödbetor eller grovt rivna morötter funkar lika bra

)
Lägg det hyvlade i en stor balja och tillsätt 30 gram salt per 4 kilo kål. Mosa allting så det bildas vätska. Låt det ta tid - det ska mosas och knådas rejält

. Fyll nu kålen i ett kärl, stengods om du har annars duger stora glasburkar och blanda gärna med kryddor som exempelvis enbär, senapskorn, hela pepparkorn eller kummin. Om du ska använda den enbart till komposten kan du såklart hoppa över "kryddningen"

. Det är viktigt att pressa ner kålen ordentligt i kärlet. När kärlet är fullt ska vätskan täcka kålen. Jag brukar tynga ner mitt lerkärl med en ekbräda som tyngs ner med en stor sten och lägga plastfolie över som hålls fast med en gummisnodd. Om man använder glasburk lägger man plastfolie under locket men det kan jäsa över (ställ glaset i en balja för säkerhets skull så slipper du grisa ner hemma om det rinner ut vätska från loket). Låt stå varmt i två - tre veckor och ställ svalt därefter. Detta grundrecept är rätt surt så om du tillagar kålen tillsätt gärna lite sirap/honung

Både magen och komposten kommer att må finfint!