Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Chili - vad ska jag göra med dem?
          Pius
          Inlägg 26-07-2012, 19:37
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 1 060
          Medlem sedan:
          13-11-2002
          Medlem nr: 352



          Jag har fått utdelning av mina sådder och har nu en del chili som jag snart kan skörda, men vad ska jag göra med dem?

          Jag gillar stark mat men färsk chili verkar lite väl stark , jag kan få blåsor av dem. Så vad gör jag med dem, har ni några recept?

          Och blir de starkare eller mildare om jag skördar dem senare?

          Pius


          --------------------
          Pius, zon 1
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Robahl
          Inlägg 09-08-2012, 20:50
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 5
          Medlem sedan:
          08-08-2012
          Medlem nr: 76 801



          Oftast är det så att de blir starkare allt efter som de mognar men inte alltd.
          Jag vet ju inte vilken sorts Chili du odlat, men om det är långsmala (typ Cayenne) så är den mycket mildare längst ut mot spetsen och ju längre in mot roten av frukten du går blir den starkare och starkare. Så om du tycker det blir för starkt kan du bara ta en bit längst ut från spetsen.

          Om det är någon sorts Habanero du odlat (liknar ofta som en liten paprika) så är den ganska stark hela vägen, men om du delar den och avlägsnar alla frön och skär bort alla vita fröväggar så har du minskat styrkan en hel del.

          Om dom är små (typ blåbär) kan du dela dem och lägga dem i olja, det som är starkt i en Chili är capsaicin och det är en olja, så om du lägger din Chili i olja drar det ut en del av hettan.

          Brukar själv fritera några starka Chilis i ny olja och spara oljan för att sedan fritera annat i den ex pommes, kyckling eller vad man nu har.
          Du kommer att märka att Chili går att använda till mycket och ju mer du använder ju mer kommer du att vilja ha...!

          Det största felet de flesta gör är att krydda alldeles förmycket eller använda för stark Chili i början, det ska va gott med Chili inte göra ont. Använder du Chili ofta ska du se att det dröjer inte länge innan du vill ha mer och mer och dina vänner som du bjuder på middag tycker det är starkt, och efter ytterligare en tid ska du se att du kan urskilja de olika smakerna och nyanserna även av de riktigt starka sorterna.

          --------------
          MVH
          Robban
           
          Citera
          niggle
          Inlägg 10-08-2012, 11:22
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 459
          Medlem sedan:
          28-10-2009
          Medlem nr: 26 668



          CITAT (Robahl @ 09-08-2012, 21:50) *
          Oftast är det så att de blir starkare allt efter som de mognar men inte alltd.
          Jag vet ju inte vilken sorts Chili du odlat, men om det är långsmala (typ Cayenne) så är den mycket mildare längst ut mot spetsen och ju längre in mot roten av frukten du går blir den starkare och starkare. Så om du tycker det blir för starkt kan du bara ta en bit längst ut från spetsen.

          Om det är någon sorts Habanero du odlat (liknar ofta som en liten paprika) så är den ganska stark hela vägen, men om du delar den och avlägsnar alla frön och skär bort alla vita fröväggar så har du minskat styrkan en hel del.

          Om dom är små (typ blåbär) kan du dela dem och lägga dem i olja, det som är starkt i en Chili är capsaicin och det är en olja, så om du lägger din Chili i olja drar det ut en del av hettan.

          Brukar själv fritera några starka Chilis i ny olja och spara oljan för att sedan fritera annat i den ex pommes, kyckling eller vad man nu har.
          Du kommer att märka att Chili går att använda till mycket och ju mer du använder ju mer kommer du att vilja ha...!

          Det största felet de flesta gör är att krydda alldeles förmycket eller använda för stark Chili i början, det ska va gott med Chili inte göra ont. Använder du Chili ofta ska du se att det dröjer inte länge innan du vill ha mer och mer och dina vänner som du bjuder på middag tycker det är starkt, och efter ytterligare en tid ska du se att du kan urskilja de olika smakerna och nyanserna även av de riktigt starka sorterna.

          --------------
          MVH
          Robban

          Det där med oljeinläggning tycker jag verkar intressant.
          Hur gör du? Tar du hel frukt, eller rensar du bort kärnor och skaft?
          Hur förvarar man den?
          Har just oljeinlagd chili något särskilt användningsområde?

          CITAT (Piccante @ 26-07-2012, 23:18) *
          torka och gör egna chiliflakes eller mal till pulver.

          lägg in i ättika eller saltlag

          frys dom o använd i matlagning senare

          gör egen sambal oelek (chilipasta) eller Harissa (chilipasta med vitlök).

          Hur blir det när man lägger in i ättika? och hur ska de användas?
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 09-08-2025, 23:28
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon