CITAT (Bengalow @ 11-06-2012, 20:35)

Tryckimpregnering kan göras på två sätt: Antingen med undertryck/vacuum eller med övertryck. Den förstnämnda metoden ger en impregnering på högst 1-2 centimeter in i virket. Detta virke bör inte komma i kontakt med jord. Övertryckimpregnering går i stort sett in till träkärnan, och all splintved impregneras. Kärnan i sig är mycket svår att impregnera, men innehåller egna "rötskyddsmedel", så det anses inte behövligt.
Därav klassificeringen.
Olika metoder att impregnera är en sak Medlet en annan. Vacuum når som du skriver helt riktigt beroende på träets struktur bara en viss bit in i materialet därför används metoden bara i samband med "lägre" klasser av impregnering. Vid tryckimpregnering är det övertrycket, tiden och till mindre del trästrukturen som som avgör hur långt in medlet når, metoden används vid högsta klass men funkar ochså till lägre nivåer. Miljövänligare medel används ihop med vacuum och giftigare preparat vid tryck. Den näst viktigaste faktorn när man talar rötbeständighet i obehandlat virke är förutom kärnandel/hartshalt,
Avverkningstidpunkten för att virket skall hålla sig bra skall det vara vinteravverkat, ej bevattnat, sågat före april månad och korrekt torkat när det gäller barrträ. Som kerstinbern skriver verkar värmebehandling vara en mycket tilltalande metod, -Hur många har hittat halvbrända vedträn med röta?
Redigerat av Hans T: 21-08-2012, 10:07