CITAT (Cilla @ 25-08-2012, 03:11)

Hej Johan!
Roligt om du samlar info om plommonsorter och meddelar här... Finns alltid mer att lära.
Din fråga om varför gula plommon anses finare tror jag inte det finns några faktamässiga svar på, annat än att vissa pomologer antagligen ansett det och beskrivit dem så. Den troligtvis vanligaste gula plommonsorten Allmänt gulplommon är visserligen uppskattat för sin smak, men har inte beskrivits som det mest delikata plommonet. Så man kan nog ta det där med gula plommon som finare med en nypa salt.
Spaljering kan göras på många olika sätt men innebär att man beskär ett träd som tvådimensionellt. Ofta ställer man det mot en vägg eller liknande men man kan också ha en spaljé fristående, som t ex häck, berså eller bara mitt i trädgården. Med plommon är det vanligast att man antingen väljer "fri form" eller solfjäderform när man beskär och väljer vilka grenar man ska ha kvar i den tvådimensionella, "platta" formen. I England och varmare länder spaljerar och styr man plommon i många olika former, men då har man också ett klimat som gör att tillväxten är högre och beskärning lättare låter sig göras.
Roligt att du tycker det.
Eftersom jag gärna vill ha det "bästa" i min trädgård nu när jag har en trädgård för första gången på över tio år så frågar jag en del och undersöker mycket själv.
Jag har smakat Reine Claude (gul), min uppfattning är att det är det absolut mildaste plommon jag har smakat. Den där sträva, lite surbeska eftersmaken som plommon annars brukar ha fanns inte där. De Reine Claude jag åt var riktigt mogna och rann nästan ner i halsen.
Jag tror att jag förstår varför dom kan anses som "finare". Om man ser det ur hänseende av utseende och smak så var det de renaste plommon jag ätit. Inte heller så trådiga som vissa kan vara.
Andra plommon har varit större, mindre, strävare, sötare osv. Men Reine slank bara ner och lämnade en söt eftersmak. Kanske den anses fin för att den inte gör så mycket väsen av sig i munnen?
Kan jag ställa dig en fråga? Vilket är ditt favoritplommon och varför?
Jag tror att jag kör mina plommonträd som träd, borde jag toppa dom eller ska jag bara låta dom växa?