Så här har jag uppfattat det hela efter att följt diskussionen i bl.a. de ledande trädgårdstidningar under många år tillsammans med egna erfarenheter:
Att sprida naturgödsel på hösten har varit populärt bland lantbrukare, mest därför att man hade tid och möjlighet då. På våren var det mycket annat. (Jmf vinterbeskärning av fruktträd) Tanken var väl att näringen skulle finnas tillgänglig tidigt på våren. Idag finns begränsningar för höstgödsling, då man riskerar kväveläckage speciellt då marken är frusen.
Kvävetillskott på hösten är i princip av ondo, då det stimulerar tillväxten och försämrar invintringen. Att tillföra fosfor och kalium på hösten är knappast lönt, eftersonm det normalt sett inte är något bristämne i jorden.
Producenterna försöker sälja på oss en massa produkter som är mer eller mindre onödiga. Det finns idag massor med olika sorters konstgödsel och jord på påse. Man behöver faktiskt inget speciellt rosgödsel eller rhododendrongödsel än mindre någon höstgödsel. Dessutom gödslar vi ofta för mycket, men vattnar för lite, i våra trädgårdar...
--------------------
Har du också ett stort monster under sängen?  zon 1
|