Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Småkakor
          Myosotis
          Inlägg 15-10-2008, 18:52
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 19 798
          Medlem sedan:
          30-09-2007
          Medlem nr: 12 674



          Det är långt till jul, men Tobb ville ha recept på småkakor, jag lägger dem här i stället för i småpratsavdelningen. Kanske jag orkar skriva några till sen när julen närmar sig.

          Tyska pepparkakor
          (mjuka, tjockare och mycket godare än de svenska)

          250 g honung
          250 g socker
          1 paket pepparkakskryddor*
          65 g malda mandlar (kan uteslutas om man är allergisk)
          65 g suckad
          3 ägg
          750 g mjöl
          15 g pottaska
          10 g hjorthornssalt

          * bestående av
          5g pomeransskal
          3g citronskal
          3g kanel
          2g nejlikor
          2g stjärnanis
          2g ingefära
          2g muskot
          1g kardemumma


          Värm honung och socker i en kastrull. Låt svalna. Blanda i mandel, suckad och ägg samt mjölet med kryddorna. Samtidigt med det sista mjölet ska pottaskan och hjorthornssaltet, utrörda i litet ljummet vatten eller rosvatten, blandas i. Degen ska nu vila 1 – 2 dagar.
          Kan kavlas ut mycket tunt och är perfekt att ta ut med kakformar. (för säkerhets skull länkarna en gång till: Formina, Kakburken)

          180° mitt i ugnen ca. 10 min.?
          Om man vill kan man pensla på smält choklad på de svalnade kakorna och dekorera med halva mandlar.



          Valnötskakor

          250 g mjöl
          150 g potatismjöl
          1 ägg
          1 ägggula
          150 g socker
          200 g smör
          150 g malen valnöt
          2½ tsk vaniljsocker

          Blanda allt till en deg och låt vila i kylskåpet i minst 2 timmar. Kavla inte ut alltför tunt så kakorna inte går sönder sen.

          200° högt upp i ugnen, ca. 10 min.

          Om man vill kan man göra en kaffeglasyr: Lös upp lite pulverkaffe i en kopp med mjölk, rör i florsocker till önskad konsistens, pensla på kakorna och strö över lite kaffepulver.

          Redigerat av Myosotis: 16-10-2008, 19:17


          --------------------
          Det ska gå.

           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          EKLO
          Inlägg 01-02-2012, 21:06
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 2 398
          Medlem sedan:
          10-08-2007
          Medlem nr: 11 952



          nej, orange är ett svårt ord att böja, men översätt det till 200-300 gr brandgult apelsinskal så borde det väl vara det som menas?
           
          Citera
          Kryddan03
          Inlägg 01-02-2012, 22:06
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 1 257
          Medlem sedan:
          17-03-2004
          Medlem nr: 3 013



          CITAT (EKLO @ 01-02-2012, 21:06) *
          nej, orange är ett svårt ord att böja, men översätt det till 200-300 gr brandgult apelsinskal så borde det väl vara det som menas?

          Jag är inte helt säker, men jag tror snarare att orangeat kan ersättas med suckat eller kanderat apelsinskal.
          Kanderade pomeransskal kallas för orangeat på tyska. Fast just det finns väl inte att köpa i Sverige, tror jag? Eller är svårt att få tag på? Jag har i alla falla inte sett det i någon av de butiker jag brukar handla i.
          Kanderat tror jag nog att det skall vara i alla fall (om det skall vara orangeat) så får man bestämma själv hur "bittert" man vill ha det. Om man nu inte skulle lyckas få tag på orangeat i Sverige, vill säga. biggrin.gif

          Redigerat av Kryddan03: 01-02-2012, 22:19


          --------------------
          Odlar på taket i zon II
           
          Citera
          Elisabeth-Västku...
          Inlägg 27-12-2012, 08:23
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 4 738
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 45



          CITAT (Kryddan03 @ 01-02-2012, 22:06) *
          Jag är inte helt säker, men jag tror snarare att orangeat kan ersättas med suckat eller kanderat apelsinskal.
          Kanderade pomeransskal kallas för orangeat på tyska. Fast just det finns väl inte att köpa i Sverige, tror jag? Eller är svårt att få tag på? Jag har i alla falla inte sett det i någon av de butiker jag brukar handla i.
          Kanderat tror jag nog att det skall vara i alla fall (om det skall vara orangeat) så får man bestämma själv hur "bittert" man vill ha det. Om man nu inte skulle lyckas få tag på orangeat i Sverige, vill säga. biggrin.gif


          Jag har aldrig sett det i Sverige, inte heller "Zitronat". Tidigare år åkte vi ofta en tur till Kiel i November och då handlade jag samtidigt. Men nu bakar jag inte längre........
           
          Citera

          Inlägg i den här tråden
          Myosotis   Småkakor   15-10-2008, 18:52
          Myosotis   [b]Kanelstjärnor [size=1](tycker jag personligen i...   15-10-2008, 19:34
          Klint   [u]Aretikakor [size=1](uppkallade efter vår grekis...   01-02-2012, 20:15
          Klint   Fast jag är inte övertygad,när jag fetmarkerade bl...   03-02-2012, 22:26
          Myosotis   Nu är det dags för adventsbakandet. Igår förberedd...   05-12-2008, 10:33
          Myosotis   Dags för julkakorna igen, lyfter upp tråden.   30-11-2009, 09:56
          zissi   Småkaksbakdagen :) det var ett helt nytt ord för...   30-11-2009, 15:01
          Myosotis   Eva i Skåne, skulle du kunna tänka dig att skriva ...   09-12-2011, 12:02
          Överbölingen   Småkakor i all ära. (Kallas "krus" i Jäm...   10-12-2011, 17:53
          Eva i Skåne   Absolut Myo :D Nötkringlor ca 30st ...   11-12-2011, 14:23
          Myosotis   Nötkringlor De blev lite för platta, jag borde no...   26-12-2012, 17:37
          Myosotis   :w00t: Oj det var många recept på en gång! :...   11-12-2011, 17:01
          Myosotis   Havremandelkakor 250g havregryn 250g malda mandla...   12-12-2011, 13:20
          Eva i Skåne   Är det skalade mandlar i havremandelkakorna?   17-12-2011, 14:20
          Myosotis   nej, jag skalar dem inte, inbillar mig att det bli...   17-12-2011, 17:07
          Eva i Skåne   nej, jag skalar dem inte, inbillar mig att det bli...   17-12-2011, 17:35
          Myosotis   Kanderade pomeransskal kallas för orangeat... Just...   26-12-2012, 17:13
          Myosotis   "Zitronat" Är inte Zitronat = suckat? S...   27-12-2012, 20:08
          Elisabeth-Västkustkolonisten   Är inte Zitronat = suckat? Kanske det....... Det...   28-12-2012, 07:29
          EKLO   Ha! se där, alltid lär man sig något på detta ...   02-02-2012, 08:42
          Kryddan03   Jag gick tillbaka till Myosotis inlägg just för at...   03-02-2012, 22:47
          Myosotis   [url=http://www.formina.se/]Formina Har ju beställ...   26-12-2012, 17:26
          Myosotis   Nämnde jag att jag har många pepparkaksformer? :w...   26-12-2012, 17:44
          Biggan_   Nämnde jag att jag har många pepparkaksformer? :w...   27-12-2012, 13:02
          ninnisky   Har inte bakat pepparkakor på flera år !! ...   26-12-2012, 19:00
          Myosotis   Oj! 25 sorter! Så många blir det inte här.   28-12-2012, 18:21


          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 01-09-2025, 03:26
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon