Finns ingen bättre grogrund för bakterier än just olja.Olja är ingen inläggnings vätska som bevarar" på samma vis som tex ättika gör. Tillsätter man dessutom färska örter(som är boven) och ingen syra alls som tex i färska örter och vitlöksklyftor(som är helt basiska) kan den blandningen endast anses som säker att äta i ca 24 timmar.Därefter utvecklas anaeroba bakterier, som ej behöver syre tex botulism, en av de värre sorterna. 4 klyftor inlagda felaktigt kan döda en man.
Av denna anledning bör man aldrig göra inlagda vitlöksklyftor i olja i hemma miljö.
Om växten torkas minskar riskerna eftersom de flesta bakterier inte bildar sporer och således inte överlever det torra stadiet. Olja upphettad till 70 grader räcker inte heller för att vara bakteriedödande.
Tillsätts dessutom syra som citron, eller liknande surt minskar bakterietillväxten än mer.
För tex smaksatta oljor rek Tillsätta någon form av syra (t ex vinäger, citrus) Förvara det mkt kallt och inte alltför länge (2- max10 dagar) detta för konsumtion, för salva som man ju har på huden kan man antagligen lagra något längre
Tror inte på allergisk reaktion.
Redigerat av kerstin z5-6: 07-01-2013, 19:50
--------------------
Kerstin
Ut sementem feceris, ita metes (Cicero)
|