Vissa växter kan bli sena eller hinner inte hinna sätta frukt alls om de direktsås när det blivit tillräckligt varmt, och kan vara nödvändiga att förodla för att ens få skörd. T.ex. melon, gurka, tomat, kronärtskocka, purjolök.
vissa växter klarar temperaturmässigt att direktsås, men när de är väldigt små är de känsliga eller mycket attraktiva att ätas av sniglar, jordloppor, skator m.m. Då kan det vara poäng att förodla även dessa. T.ex. broccoli, grönkål, majrova sockerärt, sallad, bönor.
Alternativ till förodling är så på friland men förbättra förutsättningarna för att sådderna ska klara sig, genom att täcka med fiberduk eller nät, lägga ut antisnigelmedel, sätta avskurna petflaskor över sådderna, sätta dit fönsterrutor över sådderna, vindskydda, upphöjda bäddar.
Det är väl framför allt platsen inne och tid för pysslandet som begränsar förodlingen.
|