Växter försvarar sig mot bakterieangrepp med hjälp av flera signalmolekyler, bl.a. salicylsyra, etylen och jasmonsyra. I en avhandling från SLU har den bakterie som orsakar blötröta hos bl.a. potatis studerats. Den nyvunna kunskapen kan användas när man vill ta fram potatissorter med bättre sjukdomsresistens.
Kunskap om växters försvarsmekanismer mot bakterier är en förutsättning för utvecklingen av genmodifierade grödor med förmåga att framgångsrikt värja sig mot bakterieangrepp. Förutom att bidra till ekonomisk stabilitet inom jordbruket finns även ekologiska vinster att hämta i användningen av sådana grödor. Grödor med förbättrade försvarsegenskaper kräver inte en lika omfattande bakteriebekämpning. Därmed skulle användningen av kemikalier i jordbruket kunna minskas och dess miljöförstörande konsekvenser lindras.
Avhandling SLU.
Modellen säjer att salicylsyra hämmar bakterier med mera vilket gynnar rotsättning hos olika växter
Avhandling SLU.Cecilia Norman-Setterblad
Modellen säjer att salicylsyra hämmar bakterier med mera vilket gynnar rotsättning hos olika växter
Redigerat av kerstin z5-6: 10-04-2013, 12:32
--------------------
Kerstin
Ut sementem feceris, ita metes (Cicero)
|