Medlem
Antal inlägg: 1 603
Medlem sedan: 21-02-2004
Medlem nr: 2 852
Jag skulle vilja göra en fräsch dessert till julbordet. Inget stabbigt eller kakaktigt -man blir ändå så himla proppmätt... Har någon ett lättgjort förslag att komma med. (jag är novisen vid spisen....) Ca 10 personer. Tacksam för hjälp och tips!
Medlem
Antal inlägg: 3 234
Medlem sedan: 09-07-2004
Medlem nr: 4 038
Denna är jättegod och fräsch.
Citronfromage
4 port
6 dl mjölk 4 msk socker 3 st. ägg 8 msk pressad citron 3 1/2 tsk gelantinpulver rivet skal av 2 citroner
Börja med att strö över gelantinpulvret i citronsaften i en liten skål. Låt stå några minuter. Ställ skålen i en kastrull med hett vatten och värm långsamt upp under omrörning tills gelatinet har löst sig. Tag bort skålen och låt svalna något. Separera nu äggulorna från vitorna. Vispa äggulor och socker pösigt. Värm mjölken tills den nästan kokar och häll den över äggblandningen under oavbruten vispning. Häll tillbaka smeten i den ursköljda kastrullen och värm på svag värme under ständig omrörning tills den tjocknat. Låt den inte koka. Ta av kastrullen och låt svalna något (fortsätt att röra då och då). Rör ner den flytande gelatinblandningen. Vispa sedan äggvitorna till hårt skum och vänd ner de i citronkrämen. Ställ tillbaka krämen på spisen och värm till det nästan kokar. Skölj ur en form med vatten och häll i smeten. Låt svalna och stoppa sedan in den i kylskåpet i 3-4 timmar. När Du sedan ska äta fromagen så doppar Du formen i hett vatten så att den lossnar lätt. Garnera med halverade citronskivor.
--------------------
Allt är relativt. För en mask är det en större avkoppling att gräva i den hårda jorden än att vara med och fiska.