Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Sorter för yrkesodlare
          johan1983
          Inlägg 29-04-2013, 23:31
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 384
          Medlem sedan:
          04-05-2012
          Medlem nr: 75 997



          Flera gånger har jag funderat över vad skillnaderna är eftersom det ofta bara finns ett visst antal sorter för konsument medan det finns helt andra sorter för yrkesodlare.

          Exempelvis när det kommer till havtorn så finns flera nummersorter men bara två sorter för privatpersoner (Svenne och Lotta har jag inte hittat i någon plantskola ännu)

          Varför är det så? Är de kommersiella sorterna bättre?
          Eller är det så att dom är bättre i en större skala som knappt är märkbart för en amatör men som kanske är stora skillnader för yrkesodlaren? Jag har ingen aning, snälla upplys mig


          När det kommer till äpplen, päron och plommon så verkar det dock vara samma sorter som för privatpersoner.

          Vad finns det mer för sorter av olika bär och frukt som bara finns för yrkesodlaren och varför?
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Piccante
          Inlägg 03-05-2013, 23:45
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 8 776
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 891



          Jag har läst att tomater har halverat sitt näringsinnehåll sedan 50-talet. tror det gäller fler grönsaker och frukter. Man har förädlat mkt för att få jämn färg och form, jämn mognad och stöt och transportsäkra. då har smak och näringsämnen fått stå tillbaka medan hydroodlade grönsaker som drivs hårt blir stora och fina men näringsfattiga och smaklösa.

          Yrkesodlarnas sorter passar ganska dåligt för husbehovsodling då vi sällan kan odla under betingelser.


          --------------------
          আছে কিছুই গুরুত্বপূর্ণ!
           
          Citera
          johan1983
          Inlägg 04-05-2013, 21:03
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 384
          Medlem sedan:
          04-05-2012
          Medlem nr: 75 997



          CITAT (Piccante @ 04-05-2013, 00:45) *
          Jag har läst att tomater har halverat sitt näringsinnehåll sedan 50-talet. tror det gäller fler grönsaker och frukter. Man har förädlat mkt för att få jämn färg och form, jämn mognad och stöt och transportsäkra. då har smak och näringsämnen fått stå tillbaka medan hydroodlade grönsaker som drivs hårt blir stora och fina men näringsfattiga och smaklösa.

          Yrkesodlarnas sorter passar ganska dåligt för husbehovsodling då vi sällan kan odla under betingelser.


          Jag tror att morötter kan räknas dit också, förr hade morötter annan färg och var förmodligen mindre.

          Tror du inte att de tomater som man odlar själv har högre näringsvärden?
          Sedan exempelvis kvisttomat smakar mer "äkta"
           
          Citera
          Piccante
          Inlägg 04-05-2013, 21:21
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 8 776
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 891



          CITAT (johan1983 @ 04-05-2013, 22:03) *
          Jag tror att morötter kan räknas dit också, förr hade morötter annan färg och var förmodligen mindre.

          Tror du inte att de tomater som man odlar själv har högre näringsvärden?
          Sedan exempelvis kvisttomat smakar mer "äkta"

          Finns flera studier som visar att ekologiska tomater har högre näringsinnehåll. Förmodligen beror det delvis på att de växer långsammare och utsätts för lite tuffare behandling då man inte sprutar mot insekter, svamp mm. Lykopener och andra ämnen i tomater som är nyttiga för oss bildas av växterna för att skydda dom vilket de inte behöver i en artificiell kontrollerad miljö.


          --------------------
          আছে কিছুই গুরুত্বপূর্ণ!
           
          Citera
          johan1983
          Inlägg 04-05-2013, 22:39
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 384
          Medlem sedan:
          04-05-2012
          Medlem nr: 75 997



          CITAT (Piccante @ 04-05-2013, 22:21) *
          Finns flera studier som visar att ekologiska tomater har högre näringsinnehåll. Förmodligen beror det delvis på att de växer långsammare och utsätts för lite tuffare behandling då man inte sprutar mot insekter, svamp mm. Lykopener och andra ämnen i tomater som är nyttiga för oss bildas av växterna för att skydda dom vilket de inte behöver i en artificiell kontrollerad miljö.


          Vad jag förstår så odlas tomatplantor idag i Holland i allt annat än matjord. Det skall tydligen nästintill vara hydroteknik som används för att få en så effektiv teknik som möjligt
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 10-08-2025, 01:28
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon