Halaj!
Alltså, vad gäller miljön är det mycket viktigare hur maten har producerats, än var den har producerats. Klimatmässigt är det bättre att köpa konventionellt på friland odlade tomater från Sydafrika, än kravodlade i växthus från Holland.
I G-P var det en artikel, för länge sen, med en jämförelse: du går/cyklar till närmaste konsum och köper tomater odlade i Sydamerika. Eller du tar bilen och åker någon mil till en bonde för att handla tomater. Din bilfärd förbrukar lika mycket fossila bränslen som båten från Sydamerika. Per tomat, naturligtvis.
Man måste ju alltså se till hela resursanvändandet för framställandet av maten! Hur man än vänder och vrider på det så brukar frakten vara nån ynka löjlig procent av totalen, och nästintill försumbar.
Det är ju lite paradoxalt det här, men eftersom vi har rätt kackiga odlingsförutsättningar här uppe (det är kallt!) så är maten (gäller främst grönsaker) klimatsmartare ju längre bortifrån den kommer!
//T
|