CITAT (Farstabo @ 09-07-2013, 16:45)

Men frågan jag har ställt mig på sista tiden, Varför kan man få hepatit av jordgubbar, hallon? Det kan ju inte uppstå i plantan, det måste ju överföras till plantan och bären, det måste ju finnas en orsak. Kan människans urin, avföring som används som gödning den vägen överföras till det som växer och bären sen blir smittobärare.
Vet inte om du läste broschyren jag länkade till ovan, men där sägs bla "Ren urin kan undantagsvis innehålla bakterier eller andra smittspridare. Det anses vara mycket liten risk att dessa överlever i jorden eller på växterna någon längre tid. Rekommendationen är att antingen vänta en månad med att skörda grönsaker etc som kommit i direkt beröring med urin eller att koka trädgårdsprodukterna ordentligt före förtäring."
Så att vara försiktig när det gäller med uringödsling av växter som ska ätas är väl alltid bra. Fast när det gäller jordgubbar så tror jag sällan man gödslar plantorna alls när de är i bärstadiet, utan som regel efteråt. Så hepatitsmittan har nog andra orsaker än uringödsling.
Själv använder jag inte urin alls faktiskt, trots alla lovord känns det som för kort kretslopp att "kissa på det jag ska äta"

Skulle kunna tänka mig att använda det i komposten däremot, och kanske på prydnadsväxter. Men det är jag det, och jag har inga synpunkter på hur andra gör.