Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Kilovis med äpplen!, Sort? Tips på vad man kan göra?
          Hasse_h
          Inlägg 29-08-2013, 07:36
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 1 084
          Medlem sedan:
          17-03-2003
          Medlem nr: 933



          Har nu plockat kassvis med frukt från våra äppelträd. Ett transparent blanche som det mesta går till mos, sedan ett annat med röda äpplen som jag inte vet sorten på, någon som vill gissa? Kolla bilden nedanför. Är ett syrligt äpple med god sötma och frisk smak, blir ganska små, de största 8-9 cm i diameter.

          Nu har vi tröttnat på att koka mos och vet inte vad mer vi kan göra. Har delat ut äpplen till arbetskamrater, men nu verkar det intresset ha svalnat. Frysarna är i princip fulla med bär o äppelmos. Det tar emot att lägga resten av frukten på komposten, har redan lagt 3 skottkärror med frukt som varit mer eller mindre skadad.

          Har också ytterligare två äppelträd med höstäpplen som blir mogna om några veckor... blink.gif
          Kan man göra nån form av inläggning på äpplen? confused.gif Alla tips på konservering av äpplen som inte innefattar frysning är intressanta! dunno.gif


          Bifogad fil  CAM00199.jpg ( 159.72k ) Antal nedladdningar: 31
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Peztis
          Inlägg 29-08-2013, 10:27
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 8 521
          Medlem sedan:
          18-01-2009
          Medlem nr: 20 608



          Jag blev så nyfiken att jag gick ned och öppnade en av mina burkar!

          Konserven hade verkligen hållit, ett ljudligt KNÄPP! när jag bände med en kniv för att lossa på vakuumet.
          Äpplena höll formen även om de är mjuka och de var absolut inte för söta, var rädd för att det skulle vara det. Så de blir perfekta att använda i pajer, sockerkaka, i yoghurten eller gröten. Man kan säkert använda dem i matlagning också. Helt perfekt, alltså!
          Bifogad fil  IMG_4506_1.jpg ( 288.37k ) Antal nedladdningar: 53


          Kollade som hastigast och jag tror att det kan ha varit ett recept som detta jag använde (fast jag la ju i bitarna råa och slog över lagen och konserverade sedan genom att koka burkarna):

          2kg äpplen
          1 l vatten
          2 dl socker
          2 krm askorbinsyra
          Gör så här
          Koka en sockerlag av vatten och socker och låt koka i 4-5 minuter.

          Skala och rensa äpplena, ta bort kärnhus samt alla skador och missfärgningar, skär sedan upp äpplena i tärningar eller klyftor. Lägg äppelbitarna i en bunke med vatten med tillsats av askorbinsyra vart efter du hackar upp dem så de inte börjar mörkna.

          När du hackat upp alla dina äpplen, lägg ner dem i den kokande sockerlagen och låt dem puttra lite svagt tills de blivit mjuka, tiden varierar med äppelsort så känn efter med en potatissticka.

          Följ sedan instruktionen nedan beroende på hur du avser att förvara dina sockrade äpplen inför vinterns efterrätter.

          För källarförvaring:
          Ös över de varma äppelbitarna till väl rengjorda burkar med hålslev eller liknande, slå den kokande lagen över äpplena ända upp till kanten på burken och korka igen omgående. Det är viktigt att locket sätts på ordentligt och direkt för att vaaccum skall uppstå. Hållbarhet flera år.

          För frysförvaring:
          Håva upp äpplena ur sockerlagen med en hålslev, lägg för att svalna på folieklädd plåt. Ställ in brickan med äppelhalvorna i frysen tills de hårdnat på ytan, förpacka dem sedan i påsar eller burkar. Hållbarhet 1 år.


          Äppleringarna, där skalade jag inte, bara hålade ut kärnhuset. Sedan la jag t på ett galler (plåt funkar mindre bra eftersom luften inte kommer runt) och ställde i ugn, ca 50 grader i några timmar. En träslev i luckan så att den står på glänt och fukt kommer ut.
          Man kan även som hastigast doppa dem i vatten med citronsaft så blir de inte riktigt så mörka.

          Har du en torkmaskin eller varmluftsugn är det ännu bättre.

          Ett torkskåp för tvätt borde väl också funka? g.gif


          --------------------


          * ~~~ * Besök gärna min blogg bladsomblad.blogspot.com * ~~~ *
           
          Citera

          Inlägg i den här tråden
          Hasse_h   Kilovis med äpplen!   29-08-2013, 07:36
          Eva i Västerås   Chutney, must, köpa råsaftcentrifug...   29-08-2013, 07:40
          astrantia   Finns det kanske nån fruktförmedling där du bor? ...   29-08-2013, 07:56
          Peztis   Oj vad jag förstår ditt dilemma! Man ser riked...   29-08-2013, 08:11
          Hasse_h   Tackar, bra tips alltihop! :tummenupp: Chutn...   29-08-2013, 09:05
          Peztis   Kom på att ju också startade en tråd om det och hä...   29-08-2013, 10:36
          Hasse_h   Tack Peztis! :tummenupp: Ledsen att jag ...   29-08-2013, 12:52
          Allekulla   Har samma problem som du, massor av frukt som ska ...   29-08-2013, 21:12
          Hasse_h   Jag har tyvärr fullt i de tre frysar vi har så här...   29-08-2013, 22:46
          Peztis   Kul! Då är det på gång!   30-08-2013, 09:56
          Eva i Västerås   Varning: Centrifugerad saft är väldigt ohållbar. D...   30-08-2013, 10:40
          Peztis   Tänkte också på det. Hittade detta om att konserve...   30-08-2013, 11:21
          Hasse_h   Tack för varningen. Ja, har läst det också på fler...   30-08-2013, 11:58
          niggle   Jag rekommenderar varmt torkning av äppleskivor. D...   31-08-2013, 19:56
          Ålgryte   Jag rekommenderar varmt torkning av äppleskivor. S...   31-08-2013, 21:03
          Peztis   Jag rekommenderar varmt torkning av äppleskivor. D...   01-09-2013, 12:42
          Monarda   Vi har massor av härliga äpplen i år på vårt Orani...   01-09-2013, 11:41
          Monarda   Nu har jag en laddning i ugnen på galler, ska verk...   01-09-2013, 15:25
          Hasse_h   Jag har torkat fyra plåtar med tunnskurna äppelski...   01-09-2013, 16:27
          Hasse_h   Och nu när musten svalnat blir jag lite orolig när...   01-09-2013, 18:39
          Peztis   När du tappar upp dem gör du ju som du vill, antin...   01-09-2013, 19:08
          Hasse_h   Ah, har precis avnjutit en skvätt kall must som in...   01-09-2013, 21:40
          Peztis   Grattis!   06-09-2013, 14:31
          IvarForss   Här finns bland annat en fruktförmedling som har r...   21-09-2013, 11:14
          niggle   Såhär: 3-4 mm skivor lägger jag på bakplåtspapper....   24-09-2013, 21:44
          Astugårds   Vi har också otroligt mycket äpplen! Det finn...   25-09-2013, 12:42


          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 17-10-2025, 13:24
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon