Jag blev så nyfiken att jag gick ned och öppnade en av mina burkar!
Konserven hade verkligen hållit, ett ljudligt KNÄPP! när jag bände med en kniv för att lossa på vakuumet.
Äpplena höll formen även om de är mjuka och de var absolut inte för söta, var rädd för att det skulle vara det. Så de blir perfekta att använda i pajer, sockerkaka, i yoghurten eller gröten. Man kan säkert använda dem i matlagning också. Helt perfekt, alltså!
IMG_4506_1.jpg ( 288.37k )
Antal nedladdningar: 53Kollade som hastigast och jag tror att det kan ha varit ett recept som detta jag använde (fast jag la ju i bitarna råa och slog över lagen och konserverade sedan genom att koka burkarna):
2kg äpplen
1 l vatten
2 dl socker
2 krm askorbinsyra
Gör så här
Koka en sockerlag av vatten och socker och låt koka i 4-5 minuter.
Skala och rensa äpplena, ta bort kärnhus samt alla skador och missfärgningar, skär sedan upp äpplena i tärningar eller klyftor. Lägg äppelbitarna i en bunke med vatten med tillsats av askorbinsyra vart efter du hackar upp dem så de inte börjar mörkna.
När du hackat upp alla dina äpplen, lägg ner dem i den kokande sockerlagen och låt dem puttra lite svagt tills de blivit mjuka, tiden varierar med äppelsort så känn efter med en potatissticka.
Följ sedan instruktionen nedan beroende på hur du avser att förvara dina sockrade äpplen inför vinterns efterrätter.
För källarförvaring:
Ös över de varma äppelbitarna till väl rengjorda burkar med hålslev eller liknande, slå den kokande lagen över äpplena ända upp till kanten på burken och korka igen omgående. Det är viktigt att locket sätts på ordentligt och direkt för att vaaccum skall uppstå. Hållbarhet flera år.
För frysförvaring:
Håva upp äpplena ur sockerlagen med en hålslev, lägg för att svalna på folieklädd plåt. Ställ in brickan med äppelhalvorna i frysen tills de hårdnat på ytan, förpacka dem sedan i påsar eller burkar. Hållbarhet 1 år.
Äppleringarna, där skalade jag inte, bara hålade ut kärnhuset. Sedan la jag t på ett galler (plåt funkar mindre bra eftersom luften inte kommer runt) och ställde i ugn, ca 50 grader i några timmar. En träslev i luckan så att den står på glänt och fukt kommer ut.
Man kan även som hastigast doppa dem i vatten med citronsaft så blir de inte riktigt så mörka.
Har du en torkmaskin eller varmluftsugn är det ännu bättre.
Ett torkskåp för tvätt borde väl också funka?