Jag skulle tro att det blivit "glasigt". Om jag förstått det rätt är det mest tidiga sorter som kan bli det. Ifjol hände det med min kolonigrannes Aroma. Detta hittade jag på SLU:
"Glasighet uppstår redan när frukten hänger på träden och uppstår genom att det blivit störningar i ackumulationen av kolhydrater i frukten (Streif, 2010). De kolhydrater som bildas i bladen måste omvandlas via sorbitol till fruktos för frukten ska kunna lagra in kolhydraterna, och när denna omvandling inte sker tillräckligt snabbt så blir det en förhöjd koncentration av sorbitol (Streif, 2011). Denna förhöjda koncentration bidrar till ett högre osmotiskt tryck vilket bidrar till att vätska dras till den punkt där det är en högre koncentration av sockerarter och detta sker i utrymmena mellan cellerna som då blir vätskefyllda istället för att vara fyllda av luft (Streif, 2011). Som namnet avslöjar så ser detta nästan ut som om fruktköttet är gjort av glas då det är delvis genomskinligt (Streif, 2011). Detta behöver emellertid inte vara något stort problem då chansen är relativt stor att symptomen kommer gå tillbaka under lagringen så att vätskan och kolhydraterna går tillbaka vilket skapar balans i frukten igen (Streif, 2011). Den stora skadan uppstår när detta inte sker tillräckligt snabbt utan att vätskan gör att cellerna inte får tillräckligt med syre vilket gör att fruktköttet övergår från att vara genomskinligt till att bli brunt (Steif, 2011). Den frukt som visar upp symptom för glasighet har gemensamt att de har ett lågt innehåll av kalcium i kombination med utmärkande höga halter av kalium och magnesium (Perring, 1968). Förhållandet mellan kalcium och kväve verkar också ha en inverkan på om glasighet uppstår då äpple som uppvisar symptom generellt har en hög kvävekoncentration (Perring, 1968). Att halten kalcium i frukten är med och påverkar glasighet är inte så konstigt eftersom kalcium är med och påverkar både cellväggsuppbyggnaden och cellmembranernas funktion."
|