Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Förfruset äpple?
          Hasse_h
          Inlägg 13-10-2013, 04:42
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 1 084
          Medlem sedan:
          17-03-2003
          Medlem nr: 933



          Jag plockade ner ca 10 kg Cox's Pomona vinteräpplen häromdagen och när jag delar ett äpple så ser jag att de fått en brun rand strax innanför skalet. Har frostnätterna skadat äpplena?
          Bifogad fil  13816356285410.jpg ( 148.84k ) Antal nedladdningar: 42
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Roggan
          Inlägg 16-10-2013, 21:19
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 51
          Medlem sedan:
          15-08-2010
          Medlem nr: 33 110



          Jag skulle tro att det blivit "glasigt". Om jag förstått det rätt är det mest tidiga sorter som kan bli det. Ifjol hände det med min kolonigrannes Aroma.
          Detta hittade jag på SLU:

          "Glasighet uppstår redan när frukten hänger på träden och uppstår genom att det blivit
          störningar i ackumulationen av kolhydrater i frukten (Streif, 2010). De kolhydrater som bildas
          i bladen måste omvandlas via sorbitol till fruktos för frukten ska kunna lagra in kolhydraterna,
          och när denna omvandling inte sker tillräckligt snabbt så blir det en förhöjd koncentration av
          sorbitol (Streif, 2011). Denna förhöjda koncentration bidrar till ett högre osmotiskt tryck
          vilket bidrar till att vätska dras till den punkt där det är en högre koncentration av sockerarter
          och detta sker i utrymmena mellan cellerna som då blir vätskefyllda istället för att vara fyllda
          av luft (Streif, 2011). Som namnet avslöjar så ser detta nästan ut som om fruktköttet är gjort
          av glas då det är delvis genomskinligt (Streif, 2011). Detta behöver emellertid inte vara något
          stort problem då chansen är relativt stor att symptomen kommer gå tillbaka under lagringen så
          att vätskan och kolhydraterna går tillbaka vilket skapar balans i frukten igen (Streif, 2011).
          Den stora skadan uppstår när detta inte sker tillräckligt snabbt utan att vätskan gör att cellerna
          inte får tillräckligt med syre vilket gör att fruktköttet övergår från att vara genomskinligt till
          att bli brunt (Steif, 2011). Den frukt som visar upp symptom för glasighet har gemensamt att
          de har ett lågt innehåll av kalcium i kombination med utmärkande höga halter av kalium och
          magnesium (Perring, 1968). Förhållandet mellan kalcium och kväve verkar också ha en
          inverkan på om glasighet uppstår då äpple som uppvisar symptom generellt har en hög
          kvävekoncentration (Perring, 1968). Att halten kalcium i frukten är med och påverkar
          glasighet är inte så konstigt eftersom kalcium är med och påverkar både
          cellväggsuppbyggnaden och cellmembranernas funktion."
           
          Citera
          oliv
          Inlägg 18-10-2013, 08:00
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 738
          Medlem sedan:
          11-10-2004
          Medlem nr: 4 607



          CITAT (Roggan @ 16-10-2013, 22:19) *
          Jag skulle tro att det blivit "glasigt". Om jag förstått det rätt är det mest tidiga sorter som kan bli det. Ifjol hände det med min kolonigrannes Aroma.
          Detta hittade jag på SLU:

          "Glasighet uppstår redan när frukten hänger på träden och uppstår genom att det blivit
          störningar i ackumulationen av kolhydrater i frukten (Streif, 2010). De kolhydrater som bildas
          i bladen måste omvandlas via sorbitol till fruktos för frukten ska kunna lagra in kolhydraterna,
          och när denna omvandling inte sker tillräckligt snabbt så blir det en förhöjd koncentration av
          sorbitol (Streif, 2011). Denna förhöjda koncentration bidrar till ett högre osmotiskt tryck
          vilket bidrar till att vätska dras till den punkt där det är en högre koncentration av sockerarter
          och detta sker i utrymmena mellan cellerna som då blir vätskefyllda istället för att vara fyllda
          av luft (Streif, 2011). Som namnet avslöjar så ser detta nästan ut som om fruktköttet är gjort
          av glas då det är delvis genomskinligt (Streif, 2011). Detta behöver emellertid inte vara något
          stort problem då chansen är relativt stor att symptomen kommer gå tillbaka under lagringen så
          att vätskan och kolhydraterna går tillbaka vilket skapar balans i frukten igen (Streif, 2011).
          Den stora skadan uppstår när detta inte sker tillräckligt snabbt utan att vätskan gör att cellerna
          inte får tillräckligt med syre vilket gör att fruktköttet övergår från att vara genomskinligt till
          att bli brunt (Steif, 2011). Den frukt som visar upp symptom för glasighet har gemensamt att
          de har ett lågt innehåll av kalcium i kombination med utmärkande höga halter av kalium och
          magnesium (Perring, 1968). Förhållandet mellan kalcium och kväve verkar också ha en
          inverkan på om glasighet uppstår då äpple som uppvisar symptom generellt har en hög
          kvävekoncentration (Perring, 1968). Att halten kalcium i frukten är med och påverkar
          glasighet är inte så konstigt eftersom kalcium är med och påverkar både
          cellväggsuppbyggnaden och cellmembranernas funktion."


          Intressant. Men det står inget om vad som kan orsaka störningarna? Men bra att veta vad det här fenomenet heter.


          --------------------
          ~ zon 1 ~
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 09-08-2025, 01:41
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon