Så här har jag gjort i lergryta och det var gott.
1 kg karré, i bit, av vildsvin eller tamgris 15 st enbär 2 msk socker 2 tsk salt 2 dl rött vin 2 dl lingon 3 kvist(ar) rosmarin 0,5 dl honung salt och peppar
Tillagning 1. Låt lergrytan ligga i blöt minst 15 minuter. 2. Stöt enbären i en mortel. Blanda med socker och salt. Gnid in i köttet med det. 3. Torka av lergrytan och lägg i köttet. Tillsätt vin, 1 dl av lingonen och rosmarin. Ringla honung på köttet. Lägg på locket. 4. Ställ in i kall ugn. Sätt ugnen på 150 grader. Tillaga ca 2 1/2 timme, tills köttet är mört. 5. Ta upp köttet. Lyft upp rosmarinkvistarna och kasta dem. Häll skyn i en kastrull. Låt steken vila under lock ca 15 minuter. 6. Koka ihop skyn till simmig konsistens. Sila av lingonen. Vispa i 2 msk smör och rör ner 1 dl nya lingon i såsen precis före servering. 7. Skär köttet i skivor och häll över såsen. Servera gärna med ett potatis- och palsternacksmos med persilja i. Kokta haricots verts frästa med lite hackad schalottenlök i smör passar också bra till.
--------------------
Mvh Evelina Odlar numera i zon 4 Att fela är mänskligt, att förlåta är gudomligt.
|