CITAT (maski hallonen @ 15-01-2014, 16:20)

Tackar för förklaringen , har läst i genom ett par gånger, ska läsa ett par gånger till , det gäller ju att försöka
visualisera det du skriver för att förstå.
Hur gör man då om chilisar skulle börja blomma innan sommaren då man tänkt ställa ut dem på altanen t.ex
Avsaknaden a bin alltså, ska man skaffa nån rejäl fläkt och blåsa på blommorna för att efterlika en blåsig dag ute , eller kan man ta t.ex en pensel och försöka efterlikna binas beröring av blommorna
och så viktigaste frågan , hur eller vad ska man göra för att säkerställa att man får någotsånär samma smak & styrka på chilis som man planterar i nästa generation?
Det måste väl finnas ett sätt , de stora odlarna som levererar till livsmedelsindustrin antar jag är självförsörjande , annars borde väl lönsamheten påverkas rejält enligt min teori??
Blomning inomhus och i växthus är ju problematisk därför att pollineringen blir sämre men det räcker oftast att skaka lite på plantan så kommer det alltid något pollen på var pistill. Annars kan man med en mjuk pensel pollinera blommorna för hand.
enklaste sätt att få samma avkomma är att odla sortäkta sorter och inga hybrider. Under förädlingen har man valt bort alla plantor som gett avvikande egenskaper och det sägs att chili blir "ren" sort efter ca 7-8 generationer. Hybridsorter är alltid märkta med F1 så undvik att köp dom om du alltid vill ta egna frö. Viss korsning kan ju ske om man odlar många sorter nära varandra men risken är inte så stor eftersom de flesta kommer pollineras med sitt egna pollen.