Jag försökte med salladslök för några år sen, men de blev bara små och klena, nu odlar jag piplök istället.
Salladslök är en mer förädlad variant av piplök. Båda är perenna, men salladslöken överlever inte alltid svensk vinter. Därför drar man ofta upp den och äter även löken på hösten (år1). Piplöken är dock mer härdig och övervintrar glatt. På våren skjuter den sen upp massa blad som jag knipsar av och äter. Frammåt sommaren minskar bladproduktionen när den skickar upp en grönvit blommboll i toppen, men jag har inte märkt att den smakar illa för det. Efter blomningen börjar bladproduktionen igen, och då skördar jag vidare. Löken låter jag sitta kvar i jorden året runt. År 1 är piplöken ofta liten och klen, som gräslök, och det är inte så mycket att skörda. Men från och med våren år 2 är bladen centimetertjocka och 30-40cm långa och den blommar.
Salladslök fungerar på samma sätt, med undantaget för att det är stor risk att den dör under vintern. Så självklart kan du plocka bladen på din övervintrade piplök.
Eller odla piplök istället, jag har frön om du vill ha.
|