Jag har även provat låta ny jord stå i en kruka (utan växt i) ett par dagar så att 3-4cm av topplagret torkar ut, mätaren visar då helt torrt översta ca 3 cm och sen fukt som tidigare nedanför. Och om jag känner med fingern så känns det ganska tydlig skillnad på den heltorra "skorpmjölsaktiga" jorden och den fuktiga, kallare jorden. Men den är bara lätt fuktig, har svårt för att tror att fukt av den mängd som är i nyköpt jord kan orsaka att rötter ruttnar (men det är inte lätt att hitta klara besked på var gränsen går).
Jag provade även köpa
Kjell&Co:s fuktmätare av deras eget fabrikat Rubicson för den kostade bara 50kr på en kampanj. Den är av kapacitiv typ tror jag (vilket betyder att den använder en princip som även proffsiga mätare brukar använda, i motsats till den från Nelson ovan), man sticker ner den nästan 10 cm vid krukans kant, kalibrerar 100% när den är nyvattnad, sen visar lysdioder mellan 2 och 20%. Redan så långt tycker jag det känns som att den är ganska meningslös eftersom den gör ungefär samma som min finger (fast nån cm längre ner), och bara i 1 kruka, och bara i 1 punkt och på 1 nivå (Nelson kan man flytta runt och man upptäcker då oftast en rejäl variation inom jorden). Den sitter i min största palms kruka och har blinkat "10%" över ett dygn (vattnade i förrgår). Jordens yta är helt torr, men med Nelson är den helt torr ned till 4cm, drygt mittutslag (dvs rejält med fukt) vid 7cm, och från 17cm och ner (dvs drygt nedersta tredjedelen) så slår Nelsons mätare i botten. Och denna kruka bör, om någon, ha upplagrat salt eftersom den använts över 10 år och inte genomvattnats ordentligt förrän senaste två veckorna.
En annan variant jag läst om som låter relativt vettig är att skaffa en träpinne och köra ner den till krukans botten, om den är fuktig och mörk jord fastnar, så är det vått, dvs vänta med att vattna (med viss hänsyn till om växttypen föredrar att alltid vara lite fuktig eller torka nästan helt). Jag hittade en bra pinne (med spets!) och provade. Den stämmer bra överens med Nelson: Blir fuktig och jord fastnar för nedersta tredjedelen. Viss risk att den blir skitig tror jag så det kanske kan bli svårt att se (jorden har en tendens att sitta kvar länge, och det medför ju även nackdelen att man inte kan göra flera snabba mätningar som med Nelson), och det känns som en fördel att jämföra med Nelsons tydliga visarutslag tills man vågar lita på den mindre distinkta metoden att se på svag fukt och jordstänk på en pinne. Samt att man bör se till att hitta en lagom smal pinne (min är kring 4 mm) med spets - utan spets är den svår att få ner och lär väl mosa rötterna rejält.
Så min slutsats så långt är att Nelson överdriver en liten aning så att om den visar inom området "vått" (utan att slå i botten) så vågar jag vattna (och om salt skulle orsaka för kraftigt utslag, som en del varnar för men som jag inte sett tydligt själv, så är det ju ännu större anledning att vattna), fast om det är suckulenter så väntar jag lite till. Man ska inte lita blint på vad visaren säger alltså, men den är ändå till väldigt stor nytta, jag önskar jag kunde reda ut ännu bättre hur noggrann den är men bara det att man kan mäta i flera punkter och på valfritt djup är stora fördelar som gett mig mycket ny kunskap om hur det står till med fukt nere i jorden.
Och att en träpinne kan fungera ungefär lika bra (om man inte har så brått), iallafall sen man blivit bekant med den.
Men att känna av ytlagret, sticka ner fingern 1-5 cm, lägga en sten på jordytan som man lyfter på och kollar fukt under, eller använda Kjell&Co:s fuktmätare tycker jag verkar vara dåliga metoder, de kan kanske funka för lagom stora krukor med en del typer av växter, men t ex med stora krukor eller suckulenter tycker jag de verkar vara väldigt dåliga metoder.
Det där med att lyfta krukan funkar heller inte för min största palm tycker jag, för den är ganska lätt då nedersta tredjedelen är tydligt våt. Funkar antagligen bättre för mindre krukor. Men ett bekymmer för mej är att övre 5 cm kan vara torra innan nedre 1/3 slutat vara våt för denna palm. Och jag ser att det finns gott om rötter i botten, och redan ett par cm under ytan i toppen. Tror jag hellre torkar ut de övre lite än sätter de nedre i blöt, fast jag vet inte om den mår dåligt av det. Just denna jord lär innehålla mkt salt, jag ska prova skölja igenom den och se om det ändras. Men är det oväntat att övre delen kan vara torr medan nedre delen är blöt för en stor kruka?
Förresten, jag har tänkt börja följa råden (
här och
här, har inte sett detta på odla.nu) angående att dels alltid vattna så att det kommer ut vatten ur dräneringshålet tydligt, men även skölja igenom jorden i badkaret 2-3 ggr/år, allt för att skölja ur kvarlämnat gammal näring (de delar av näringen som växten inte vill ha antar jag). Och om man gör det så borde ju Nelson visa mer rätt också.
Redigerat av David Malmö: 17-04-2014, 16:52