Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Varför innehåller alla recept oftast detta?, Fundering/debatt?
          Ingrid på Västku...
          Inlägg 16-12-2004, 10:32
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 5 498
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 20



          Hallon,

          Jag funderar å funderar och när jag läser receptböcker så ser jag alltsom oftast att de innehåller dessa ingredienser:

          Mjöl

          Grädde/creme fraiche


          Buljongtärning.

          Mjöl om det gäller förtjockning vet jag redan att jag kan ta arrowroot istället.
          Men men - det är som mest sättet med recepten som irriterar mig - det måste ju finnas andra sätt med att konstruera recept?Måste alltid en soppa innehålla creme fraiche eller grädde för att bli gott? Retar mig mest på alla recept i tidningar och i vissa kokböcker......


          Hälsar Ingrid
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Ingrid på Västku...
          Inlägg 02-01-2005, 13:12
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 5 498
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 20



          Hej hopp,

          Jag brukar handla märgben :-) gärna över disk ifrån gårdsodlat kött men även vanliga märgben går bra. Ox gärna då det ger mest smak.

          Morötter, lök och persiljerötter, palsternackor och så bena ner i en kastrull. Sjudes i cirka 8 - 12 timmar, sila ifårn buljongen och så i med nytt vatten. Oftast får man minst två omgångar buljong utav en 'kastrull'med ben och grönsaker. Fryses i 2 dl förpackningar. Räcker oftast med en sådan fp åt gången :-) när man lagar mat.
          Om man tycker att ens buljong smakar för lite ( vilke tär en omöjlighet om man får tag i bra ben och speciellt märgben)kan man reducera den d v s sjuda den och dunsta av vatten, p s s får man också en mera koncentrerad buljong. Fransmännen brukar sjuda av allt vatten så man får en 'glace' på botten i kastrullen, DET är riktig buljongtärning det.
          Man kan rosta grönsakerna lätt i ugnen om man vill innan, speciellt ganska hårdrostad lök d v s mörkbrun ger fin färg och smak till buljong ( även löksoppa - det är ju så man gör enligt franska kokboken - torrostar skivad lök)

          Salt - jag brukar salta men sparsamt, dels för att buljongärningarna av idag består mestadels av på tok för mkt salt ( och härdat fett med urgghh) så kan man styra salthalten själv å ett bättre och hälsosammare sätt. Ofta saltar vi direkt p maten efteråt.....

          Om man vill kan man variera detta i all oändlighet. t ex libstickeblad och lök och morötter ger en himla god grönsaksbuljong, det är ju inte för inte den kalals/kalaldes Maggikraut(Maggikrydda) d v s Maggi är ju ett buljongtärningsmärke i Tyskland. Vips har man sin egen grönsaksbuljong. Förresten när jag ändå är inne i åsikternas land - köpebuljongtärning av grönsaksstuk är det mest salt och morotssmak i. Har ju kommit andra med annan smak iofs men det är ju inte så svårt att göra själv faktiskt.

          Sedan gör jag andra 'såsstarter' som fryses ner - och som tillsats av 1 - 2 dl per maträtt ger konsistens och smak. Och jag har nog bara börjat att 'skrapa' på ytan av allt smart och gott man kan hitta på själv. För mycket jobb? Jaaa- många tycke rnog det, men titta bara på ingredienserna i dessa aromat och kryddblandningar och buljongtärning. Visste Du t ex att många som lider av huvudvärk har blivit mycket bättre sedan de minskat/eliminerat mängden glutamat i sin diet?
          Jag tror att ivern att spara tid är av ondo på lång sikt.....och buljongtärning är bara en liten del av denna inställning :-) detta är kanske inte rätt forum för sådana tankar men hela tanken med att 'odla' och odla eget och använda det är också en av grundtankarna i det......


          Funderar Ingrid
           
          Citera

          Inlägg i den här tråden
          Ingrid på Västkusten   Varför innehåller alla recept oftast detta?   16-12-2004, 10:32
          KURT   Många gånger så "bär" ju fett smakämnen....   16-12-2004, 10:51
          Evin   Förmodligen för att förenkla receptet med sådant m...   16-12-2004, 13:28
          netaave   Jag reder nog hellre med mjöl som kostar nån tia k...   16-12-2004, 14:34
          Felix matte   Jag reder med Maizena Brun redning ... vita såser ...   16-12-2004, 21:57
          Susanne i Linköping   Vad som anses som basvaror är också lite kulturell...   16-12-2004, 22:39
          kerstin z5-6   och lättprodukter köper jag av princip aldrig -var...   16-12-2004, 22:56
          Virgo   hej, Det är lite mode i användandet av vissa ingr...   17-12-2004, 01:58
          Berith   Var tvungen att springa u...   17-12-2004, 06:50
          Ingrid på Västkusten   Hallon, Arrowroot använder jag en ggr i halvåret ...   17-12-2004, 07:38
          Blomstertanten   Hade buljongen innehållit fisk had...   19-12-2004, 18:12
          Berith   :P på dej själv du! Jaa det fattar jag väl -...   19-12-2004, 18:21
          Ingrid på Västkusten   Jaha - frågade i kafferummet samma fråga - fick sv...   20-12-2004, 09:16
          Gunvor Nilsson   Jag använder Creme Fraiche av den anledningen att ...   20-12-2004, 10:59
          kerstin z5-6   Ja den är god och inte samma som creme f alls -var...   20-12-2004, 18:51
          Ingrid på Västkusten   Norskarnas 'römme' är inte helt fel den he...   21-12-2004, 07:39
          Ingrid på Västkusten   Jahaja...skulle laga mat nu i jul ' med konven...   01-01-2005, 15:00
          Berith   Vill du kanske dela med dej av "innehållet...   01-01-2005, 15:17
          Berith   Fantastiskt Ingrid! Tackar för att du delar me...   02-01-2005, 20:34
          Susanna   Den där turkiska yoghurten är farligt god. Jag upp...   02-01-2005, 21:44


          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 09-08-2025, 10:12
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon