Jordfräsen bör ni undvika i största mån ofta blir det bara sämre = man slår sönder ogräset och får ännu mera ogräs, maskarna mals sönder, är det lerjord så blir marken bara hårdare. Ta bort ogräset istället först och blanda ner rikligt med stallgödsel med grep istället eller kör med latmansvarianten istället lägg tjockt med dagstidningar på marken där ni ska odla sådant som lök och häll på jord + kompost i ett 20-30cm tjockt lager och strunta i att gräva.
När du sätter ner sättlöken till rödlöken är olika (beror på vart du bor), risken för hårdare frost bör dock vara över utsätts löken för alltför kalla nätter så går den upp i blom och det blir då inte så stor lök att skörda. (man kan också fröså rödlök men man måste då förkultivera den)
Vinrankor kan du starta med i vår och köp plantor (frösådda har osäker härdighet och kan få oätliga druvor bättre satsa på namnsorter). Alla sorter passar dock inte i växthus en del går bättre utanför växthuset Zilga kan man ju odla ända uppe i norra sverige. I vilken växtzon ska vinrankan odlas, vilken färg vill ni ha och får sorten ha kärnor eller ska den vara kärnfri?
Den här tegelstenen till bok tycker jag tar upp otroligt mycket information som kan vara bra att kunna när man ska prova köksväxtodling:
http://www.adlibris.se/shop/product.asp?is...X49URVE4D851527Dessa sidor på odla ger också mycket info:
http://www.odla.nu/vegt/http://www.odla.nu/bar/http://www.odla.nu/metoder/+Är ni intresserade av grönsaksodling ring till Runåbergs och be att få deras frökatalog(den är gratis), deras frökatalog har inga bilder men den har mycket utförliga instruktioner om hur man odlar en massa olika grönsaker den är som en kombinerad odlingsbok & frökatalog.
http://www.runabergsfroer.se/html/index.htm