CITAT (nejlika @ 09-01-2005, 18:40)
Kan Askobinsyra,Citronsyra eller Vinsyra duga som konservringsmedel?
Hej nejlika,
De sänker pH så de är bättre än inget men vissa människor är allergiska att ha sådant i krämer. Det bästa är att använda riktigt konserveringsmedel. Jag brukar alltid berätta skrönan ifrån sjuttiotalet som tyvärr är sann - Maybelline :-/
Mascaran - den där man skulle addera vatten till och gegga med liten pensel? Många flickor använde ju saliv istället - och det var faktiskt ett fall att en blev blind - vart bakterier i mascaran. Och sådant ser man inte - inte emd blotta ögat. Det finns en otrolig massa 'old die-hards' på Internet soms er konserveringsmedlena som riktigt ' roten till det onda' och påstår sig klara sig utan - iofs vad man gör för eget bruk är en sak och vad man säljer för andra är en annen sak - men det är lika hemskt vem det än kan drabba.
Vatten och pH 7 är mums och godis för bakterierna. Så fort Du har stopat fingsingarna i en burk är det kört - egentligen så borde man applicera allt med en spatel istället men det gör ju inte folk så därför bör man ha konserveringsmedel i.
Små batcher som man använder upp på ett par veckor är en sak och allergier emot konserveringsmedel finns det också gott om - där är det tur att det finns 'allt fett' d v s olja / bivax produkterna man kan göra själv.