Vill bara göra en allmän reflektering om beskärning:
Det råder viss mytbildning och allmän okunskap om begreppet beskärning framför allt när det gäller tidpunkter för beskärning och när växter SKA beskäras. Det gäller vin, äpple, plommon, körsbär m.fl.
Först och främst så måste vi fråga oss VARFÖR vi beskär och vad vi vill uppnå med beskärningen. Därför kan man i detta sammanhang inte prata om när något SKA beskäras eller överhuvudtaget om rätt eller fel tidpunkt. Endast vad man vill uppnå och vad man får för resultat räknas.
Exempel äpple och vin: Den gängse uppfattningen säger att äppelträd och vinstockar ska beskäras på vintern. Har ni någon gång frågat er varför? - Därför att någon annan har sagt det, brukar bli svaret när jag ställer frågan. Varför? Reglerna kommer ofta från traditionella trädgårdsmästeri och fruktodlare som beskar på vintern. Då fanns inte så mycket annat att göra medan man på sommaren hade fullt upp med ogräsbekämpning och växtskyddsbehandlingar. Fördelarna att beskära på vintern är framför allt har man en god överblick över trädet och vilka grenar som är skadade, felvinklade eller sitter för tätt. Beskärning på vintern innebär dessutom en kraftigare tillväxt kommande säsong jämfört med vad en sommarbeskärning hade inneburit. Ökad tillväxt innebär generellt också minskad blomning och därmed mindre frukt. Så borde man inte beskära på sommaren istället då?
Exempel träd som tillhör släktet Prunus (körsbär, plommon, persika m.fl.): VARFÖR rekommenderas man att beskära träd under perioden juli-augusti-september? Dessa träd har en kraftig savstigning på våren och kan "blöda" ganska kraftigt om de utsätts för beskärning under savstigningen på våren. "Blödning" är nödvändigtvis inget som skadar trädet men innebär ofta en onödig energiförlust. Dessutom kan snittytor med ansamling av sav innebära grogrund för bakterier och svampar. Det går naturligtvis att beskära träd och buskar av släktet Prunus vid andra tillfällen, men risken kan vara stor att ta om man inte vet precis vad man gör.
Klart är att de flesta växter mår bäst utan beskärning. Vi beskär dock växter för att uppnå olika syften, t.ex. bättre och godare frukt, arkitektoniska former och/eller vackrare blomning. När är då beskärning bäst ur växtens synvinkel? Mitt svar är under tillväxtperioden, sommaren, då växten har som störst möjlighet att "valla över" snittytor samt att genom tillväxt direkt balansera förhållandet mellan rot och krona. Detta kan generellt gälla för alla växter. Nu kan vi naturligtvis inte göra detta rent praktiskt, eftersom vi som de trädgårdsodlare vi är, inte har tid till allt på sommaren. Därför kan vissa, mindre känsliga växter beskäras tidigare på året utan problem.
Slutsats: Glöm aldrig att fråga er varför ni beskär och vad ni vill uppnå med beskärningen. När ni har svarat på det så bör ni fråga er om ni har beskärningskunskaper nog att uppnå era syften. Åsa nämner bra beskärningslitteratur och dessutom hålls ett antal kurser vid olika studieförbund.
|