Hej hej!
Nu en fråga som kanske inte rör odling, fast ändå gör den det... Egentligen så kanske den skulle stå under kategorin "recept", men jag skriver den i "Småprat", då jag är osäker på om det är så många som går in under "recept". Följande vintillverkningsrecept hittade jag på nätet, och det verkar lite för simpelt för att jag ska tro på dess äkthet, så jag frågar er: Går det att göra på detta sätt? Kan det finnas risker som skadliga nebrytningsprodukter, och framför allt, kan det bli gott?
-------------------------------------------------- * HUR MAN FÅR 2 LITER STARKT VIN PÅ 1 VECKA
Här följer en kort beskrivning på hur man får 1.5 liter 22-procentigt starkvin:
Du behöver: 600 gram socker (vanligt strösocker), vatten, brödjäst (50g torrjäst, i påse (vin jäst sk turbo jäst är att föredra men det funkar bra med "vanlig" jäst också)) , en 2 liters flaska, hävert.
Gör så här:
1. Koka upp lite mindre än 2 liter vatten och häll i sockret.
2. När lösningen håller temperaturen ca 25-40° häller du lösningen i flaskan och lägger i jästen. Om du har en jäsmätare (oeschevikt) så skall den specifika vikten ligga på ungefär 1.150 g/ml.
3. Skaka om och låt stå tills det slutar bubbla och jästen har lagt sig på botten. (den specifika vikten skall ligga på 1.015 - 0.990 g/ml ). Detta tar lite mer än 1 vecka om du har rätt jäsförutsättningar (temperaturen skall ligga på 18-25°C , ju varmare desto fortare går jäsningen).
4. Använd häverten till att föra över vinet till en ren flaska. Tillsätt hallonsaft eller liknande för godare smak.
Självklart kan vattenmängden ökas, men då får man tillsätta mer socker också för att uppnå samma styrka. Det går inte att jäsa alkohol starkare än ca 22% för jästbakterierna dör då.
|