Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Blåbär, från surt till sött
          Christoffer
          Inlägg 15-02-2005, 22:04
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 2 616
          Medlem sedan:
          28-11-2002
          Medlem nr: 439



          Jag brukar ofta köpa djupfrysta, osockrade blåbär i paket,
          och de är alltid väldigt sura.
          En gång öppnade jag ett paket och glömde att
          äta det under några dagar, och när jag sedan smakade
          på dem, så var de mycket godare, söta, och långt ifrån så
          sura. Nu gör jag så varje gång jag djupfrysta blåbär.

          Men är det någon som vet vad som egentligen händer
          kemiskt, när man låter de stå framme?
          Är det några sura ämnen som oxiderar?
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Big Gardener
          Inlägg 17-02-2005, 14:55
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 1 124
          Medlem sedan:
          02-02-2005
          Medlem nr: 4 943



          Utan att var någon kemist.... När bären fryses så sprängs alla cellväggar och innehållet (socker) rinner ut och löser sig i vattnet när bären tinas. Det tar ett tag för sockret att lösa sig i vattnet och dessutom hjälper syret till att spjälka upp olika sockerarter (poly- och disackarider) som är mer komplext bundna till varandra än enkla sockerarter. Enkla sockerarter smakar mer sött, t.ex. fruktos och glukos smakar mer sötare än t.ex. sackaros (strösocker). Detta inträffar t.ex. när mjölk börjar bli för gammal. Laktos (disackarid) bryts ned till sina beståndsdelar, glukos och galaktos (monosackarider). Precis innan mjölken börjar smakar illa så smakar den sött. Har ni märkt det?

          Säkert har det också att göra med att syrorna löser sig i vatten och blir mer "snällare", men hur detta går till är jag nog inte rätt person att svara på.

          Hade de jäst hade det varit mindre sött. Jäsningsprocessen omvandlar ju socker till alkohol.


          --------------------
          Birger Ekenstierna - Hortonom
          Trädgårdscoach.se
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 29-07-2025, 06:32
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon